HS Code چیست؟

HS Code که مخفف (HARMONIZED SYSTEM CODE) است، یک سیستم بین المللی از نام ها و شماره ها برای طبقه بندی محصولات تجاری است که توسط سازمان جهانی گمرکات توسعه یافته است. در واقع HS Code یا کد تعرفه کالا یک روش عددی استاندارد شده برای طبقه بندی کالاهای معامله شده می‌باشد. این کدها در سراسر فرآیند صادرات و واردات کالا مورد استفاده قرار می‌گیرند.

hscode

کاربرد های HS Codeچیست ؟

کاربردهای HS Code عبارتند از :

  • کاربرد این کد در سراسر جهان و توسط مقامات گمرکی به جهت شناسایی محصولات هنگام ارزیابی مالیات و جمع آوری آمار می‌باشد به عبارتی اولین گام ثبت سفارش کالا دریافت کد تعرفه گمرکی است.طراحی این کد از سوی دولت ها و با توجه به سیاست های مالیاتی ،قیمت گذاری، بودجه بندی و اقتصادی انجام می‌شود.این کد توسط سازمان جهانی کمرگ اداره شده و هر پنج سال یکبار به روزرسانی می‌شود.این سیستم با تخصیص کد به محصولات خام و طبیعی آغاز و به طبقه بندی های پیچیده تر کالایی می‌رسد.
  • از آنجایی که کد تعرفه یک کد بین المللی است تعیین کننده حقوق ورودی کالا است و همچنین مشخص می‌کند که واردات کالای مورد نظر مستلزم مجوز می‌باشد یا خیر.به عبارتی، این کد ۸ رقمی استاندارد که برای هر کالا متفاوت و معرف مشخصات کلی کالا می‌باشد در کلیه‌ی سازمان ها مانند وزارت صمت، سازمان توسعه تجارت و سازمان امور مالیاتی کشور به طور یکسان مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • از دیگر موارد کاربردی HS CODE  ها می توان به بهره وری بهتر دولت ها از آمار دقیق تجارت در کشور،کنترل مالیات و ترافیک های ایجاد شده در مسیر واردات یا صادرات کالا، مجموعه حساب های مالی ،تجاری، آمار حمل و نقل در کمرگ ها و تحقیقات اقتصادی اشاره کرد.
  • HS CODE ها همچنین در هنگام ترخیص کالا از گمرک کاربرد دارند به این صورت که اگر دارنده کالا یا نماینده قانونی آن از تعرفه صحیح کالا اطمینان ندارد می‌تواند پیش از ترخیص کالا با ارائه اسناد و مدارک مالکیت و همچنین پرداخت هزینه گمرک، تعیین تعرفه تاییدیه را از گمرک دریافت کند.
  • چنانچه اشخاص قصد سفارش کالا از خارج از کشور را دارند می‌توانند با ارائه مشخصات کالا، شرایط ورود کالا، ارسال نمونه و پیش فاکتور ، کد تعرفه گمرکی (HS Code) و همچنین اسناد و مدارک مالکیت و پرداخت هزینه های مربوطه از گمرک استعلام دریافت کنند.
  • اهمیت استفاده از این کدها به دلیل کاربرد آن ها به عنوان زبانی جهانی در زمینه تجارت می‌باشد، به عبارتی در اقصی نقاط جهان شناسایی کالاهای مورد نظر تنها با ارائه HS Code مربوطه امکان پذیر است.
  • پیش فاکتور یا همان proforma invoice  نیز از جمله مدارکی است که این کد ها در آن درج و مورد استفاده قرار می‌گیرد و درج اشتباه این کدها به صورت عمدی یا سهوی منجر به پرداخت جریمه برای خریدار صاحب کالا می‌شود .معمولا این جریمه شامل ۵۰ تا ۲۰۰ درصد ارزش گمرکی کالا می‌باشد.
  • HS CODE  ها در تعیین قیمت هزینه های گمرک نیز نقش به سزایی دارند زیرا در صورتی که ترخیص کار گمرک HS CODE  کالایی را به درستی در سامانه وارد نکند منجر به افزایش هزینه های گمرکی خواهد شد بنابراین ارائه کد تعرفه نادرست پرداخت عوارض بیشتری را حین ترخیص به همراه دارد.

کاربرد hs code

ساختار نوشتاری HS Code  ها چگونه است؟

ساختار نوشتاری HS Code  ها به شرح زیر می‌باشد:

  • ۲۱ قسمت
  • ۹۸ فصل
  • ۱۲۴۴ شماره اصلی
  • ۵۲۲۵ گروه مجزا کالا که عبارتند از:
  • ۳۰۶ شماره اصلی
  • ۲۴۱۳ شماره فرعی (۶ رقمی) یک خطی
  • ۲۵۰۶ شماره فرعی (۶ رقمی) دو خطی

برای مثال ۱۰۰۶.۳۰  نشان دهنده فصل ۱۰ (غله)، ۰۶ سر فصل (شماره اصلی) نشان دهنده برنج  و ۳۰ شماره فرعی – برنج نیمه سفید شده یا برنج کامل سفید شده حتی صیقلی یا براق شده است.

و به دلیل این ساختار منظم و قانونمند از آن به جهت طبقه بندی محصولات استفاده می‌شود.

نحوه کدگذاری HS Code به چه صورت است؟

  • نحوه کد گذاری این سیستم همانطور که اشاره شد،شامل ۲۱ قسمت است که همه‌ی کالاهای مورد داد و ستد را در سطح جهانی شامل می‌شود. در این سیستم “قسمت” ها را بر اساس جنبه هایی مانند هم خانواده بودن که به یکدیگر تعلق دارند در یک قسمت گروه بندی می‌کنند که این اولین روش تشخیص برای گروه بندی کالا است.
  • در نتیجه به طور کلی در سیستم هماهنگ شده کالا “قسمت” ها را بر دو اساس هم خانواده بودن (ذاتی) و کاربرد کالا تقسیم بندی می‌کنند. به طور کلی، معمولا بالاترین شماره یک قسمت از لحاظ ترتیب عددی کالاهای پیش تر ساخته شده یا تمام شده را شامل می‌شود.
  • منظور از هم خانواده بودن یعنی بعضی از قسمت ها شامل مواد و اشیا ساخته شده از همان جنس مواد هستند و با توجه به ماهیت و ویژگی آن کالاها تقسیم می‌شوند مانند محصولات نباتی یا فلزات.

HS Code ها چند رقمی هستند؟

  • معمولا HS CODE ها شش رقمی می‌باشند دو رقم اول نشانه فصل دو، رقم دوم نشانه عنوان و دو رقم آخر نیز نشانه عنوان فرعی هستند اما کشورها امکان اضافه کردن ارقام بیشتری به جهت دسته بندی دقیق تر را دارند به طور مثال ایالت متحده آمریکا برای طبقه بندی محصولات جهت صادرات از HS CODE ده رقمی استفاده می‌کند.
  • در ایران نیز تمام کالا ها یک کد ۸ رقمی دارند که ۴ رقم اول آنها بین همه کشورها یکسان بوده و ۴ رقم دوم آن در هر کشور متفاوت است به طور مثال سولفات کلسیم با کد ۲۵۱۰۱۰ نشان داده می‌شود که در تمام دنیا با همین کد شناخته شده است.
فرمت اچ اس کد

جدول Hs Code چیست؟

دریافت کد اچ اس یا HS CODE ، از طریق سامانه ایران کد www.irancode.ir ، امکان پذیر شده است و با جستجوی نام محصول مورد نظر در این سایت ، می توان اچ اس کد آن را نیز ، ملاحظه نمود .به جای جستجوی نام محصول مورد نظر برای دریافت کد اچ اس آن محصول ، بر روی گزینه « درختواره ایران کد » کلیک کرد .

سپس ، در قسمت پایین صفحه ، کادر مربوط به دسته بندی کالاها ، ارائه شده است که به ترتیب ، از مواد غذایی ، موجودات زنده، محصولات خام و فرآورده های حیوانی و گیاهی ، زیور آلات ، اوراق بهادار و اشیای قیمتی آغاز شده و در نهایت ، شامل قطعات وسایل نقلیه دریایی ، تجهیزات ناوبری و اسکله ای و سکوها و حوضچه ها می شود .با کلیک کردن بر روی هر دسته از کالاها ، زیر دسته های آن نیز ، به صورت کامل ، قابل ملاحظه می باشد که برای سفارش کالاهای وارداتی نیز ، دریافت این کدها ، مورد استفاده قرار می گیرد . در نهایت ، پس از کلیک کردن بر روی هر زیر دسته ، کد کالاهای قرار گرفته در آن دسته نیز ، قابل ملاحظه خواهد بود .

تقسیم بندیHS Code  ها به چه صورت است؟

  • در کتاب مقررات و صادرات و واردات ایران تمامی کالا ها در ۹۸ فصل و ۲۱ قسمت با فرمت دو الی هشت رقمی کد گذاری می‌شوند و سالیانه در دسترس عموم قرار می‌گیرد. تعیین تعرفه های گمرکی در ایران توسط هیات دولت و در ابتدای هر سال انجام می‌گیرد که لازم است به تصویب و تایید کمیسیون ماده یک درآیند. لازم به ذکر است تعرفه ۱۴۰۲ مانند هر سال به روز رسانی و گردآوری شده و در کتاب مقررات صاردات و واردات ۱۴۰۲ موجود می‌باشد.
  • در عرصه بین المللی خریداران و فروشندگان کالا از این کد که مشخص کننده بسیاری از ویژگی ها و جزییات کالای مورد معامله است در فاکتور های فروش خود استفاده می‌کنند.اولویت بندی این کدها طبق نیاز های کشور و سیاست های تجاری به ده قسمت تقسیم بندی می‌شود. اولین گروه کالاهای اساسی مانند گندم حبوبات و آخرین اولویت به طور معمول به کالاهای مصرفی و لوکس اختصاص دارد.

مزیت دریافت HS Code چیست؟

مزایای داشتن اچ اس کدها عبارتند از :

۱-  امکان ثبت کالاهایی با ارزش بیش از ۲۵۰۰ دلار در سیستم بین المللی

AES(Automated export system) -2 کسب مجوز یا license برای کالاهای تجاری

۳- تکمیل و دسترسی آسان به مدارک و اسناد مربوط به تجارت کالا مانند فاکتورها و گواهی ارسال کالا به کشور مبداء

۴- بررسی سریع و برآورد آمارهای دقیق تجاری نسبت به کالاهای وارد یا صادر شده

۵- انطباق صادرات یا واردات یک کالا با قوانین گمرک در کشور مبدا یا مقصد وجود دارد.

نتیجه گیری :

امروزه این کدهای تعرفه گمرکی، بخش حیاتی و غیر قابل حذف روند صادرات و واردات کالا می‌باشند؛ چرا که hs code  هرکالا هویت آن را نشان می‌دهد چه بسا کالا در عرصه های جهانی معرف خواستگاه و ویژگی های اصلی خود می‌باشد.بنابراین اهم وجود این کد ها در کلیه فرآیند های ثبت سفارش تا ترخیص غیر قابل انکار می‌باشد.

برای دریافت مشاوره در خصوص دریافت HS Code، با کارشناسان شرکت بازرسی آستا تماس بگیرید.