Home|بازرسی کالا|بازرسی در مبدا و بازرسی در مقصد

بازرسی در مبدا و بازرسی در مقصد

انتخاب مناسب ترین نقطه بازرسی کالا از میان نقاط رایج بازرسی (بازرسی در مبدا یا بازرسی در مقصد) به نوع بار، شرایط خریدار و فروشنده بستگی دارد. خریدار یا نماینده وی بر اساس این پارامترها مکان بازرسی را انتخاب می کند. نوع بار، هزینه بازرسی، هزینه آزمایش و صدور گواهی و مدت زمان انجام این مراحل، همگی در انتخاب مکان بازرسی موثر هستند.

در گام اول باید بدانیم که کدام کالاها مشمول استاندارد اجباری هستند. بازرسی کالا در مبدا و مقصد از لحاظ کیفی و ماهوی با یکدیگر تفاوت آنچنانی ندارند. در صورتیکه کالایی مشمول استاندارد اجباری در ایران باشد، می بایست در آزمایشگاه های مورد تایید سازمان استاندارد مورد آزمایش قرار بگیرد. در برخی موارد این آزمایش ها در داخل کشور امکان پذیر نبوده، یا روند طولانی ای دارند. از سویی دیگر ممکن است نتایج برای شرکت وارد کننده و یا سازمان استاندارد رضایت بخش نبوده و واردکننده ناچار به عودت کالا و تقبل ضرر و زیان شود. برای جلوگیری از به وجود آمدن چنین احتمالاتی، بهتر است برای این دسته از کالاها بازرسی در مبدا انجام پذیرد.

اگر کالای وارداتی مشمول استاندارد اجباری در ایران نبوده و فروشنده کالا مورد اطمینان کامل شرکت خریدار و یا وارد کننده باشد، برای کاهش هزینه و زمان، می توان بازرسی کالا را در مقصد انجام داد. همچنین اگر کالای وارداتی مشمول استاندارد اجباری بوده و امکان انجام تست های مربوطه در آزمایشگاه های معتبر داخلی سازمان استاندارد مهیا باشد بهتر است بازرسی در مقصد انجام پذیرد.

بازرسی در مبدا

بازرسی کالا در مبدا (Inspection at Origin) یکی از روش های مرسوم است. شرکت های بازرسی به عنوان شخص ثالث، کالاهای وارداتی را در مبدأ و قبل از حمل بر اساس درخواست کشور مقصد بازرسی می کنند. علاوه بر این، شرکت های بازرسی برای کمک به تجار و واردکنندگان، بررسی قیمت را نیز برای تایید ارزش پیش فاکتور (پروفرما) انجام می دهند. این خدمات همچنین شامل تایید اصالت فروشنده یا صادر کننده پروفرما نیز می شود.  در بازرسی کالا در مبدا، کمیت و کیفیت کالا مطابق آنچه در قرارداد فی مابین خریدار و فروشنده ذکر شده بازرسی می شود. همچنین در مواردی بسته بندی، بارگیری و حمل و نقل کالا نیز (PSI) بنا به درخواست خریدار مورد بازرسی قرار می گیرد.

بازرسی در مبدا

برخی از فرآیندهای تجارت بین الملل شامل نحوه تحویل، روش پرداخت، بررسی ادعاها، جلوگیری از ورود و صدور کالای نامرغوب، دریافت مجوزها، اطمینان از مرغوبیت کالا و امثالهم بر اساس خدمات شرکت بازرسی و گواهی بازرسی کالا انجام می پذیرد. بازرسی کالا معمولا شامل یک سری آزمایش های منظم یا ارزیابی های رسمی است.

صدور گواهی بازرسی کالا در مبدا (COI) توسط شرکت های بازرسی کالا در سطح تجارت بین المللی برای واردات، صادرات و ترخیص کالا ضروری است. لذا لازم است ترخیص از گمرکات، مطابق دستورالعمل سازمان استاندارد و ضوابط مربوط به آن مورد بررسی قرار گیرد. در این صورت معرفی شرکت بازرسی توسط خریدار ضروری است.

روش انجام بازرسی کالا در مبدا

شرکت خریدار باید حدود و موارد بازرسی را به اطلاع فروشنده یا سازنده کالا رسانیده (قرارداد بازرسی) و موافقت ایشان را برای انجام بازرسی جلب نماید. در صورت عدم موافقت فروشنده از این بابت هیچگونه مسئولیتی متوجه شرکت بازرسی نیست. بازرسی کالا در مبدا می تواند بر اساس حدود بازرسی تعیین شده در محل تولید یا بسته بندی، انبار فروشنده، گمرک یا بندر مبدا انجام شود.

شرکت های بازرسی کالا باید صلاحیت فنی و شایستگی های لازم را داشته باشند و از بازرسی انجام گرفته گزارش دقیق فنی ارائه بدهند. در این روش، کمیت و کیفیت کالا مطابق آنچه در قرارداد ذکر شده توسط نیروهای ماهر شرکت بازرسی بررسی شده تا اطمینان خریدار جلب شود و از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری به عمل آید. در صورت تمایل خریدار، بسته بندی، بارگیری و حمل و نقل کالا نیز می تواند مورد بازرسی قرار گیرد. در صورت عدم ذکر مشخصات مربوط به بسته بندی، شرکت بازرسی، بازرسی در مبدا را مطابق با استانداردها و عرف جاری بررسی خواهد کرد. چگونگی زمان و مکان بازرسی کالا در اعتبارات اسنادی باید به طور شفاف و دقیق ذکر شده باشد. در صورت نبودن این الزامات، کالا نمی تواند از گمرک ترخیص شود. کلیه مشخصاتی که برای بررسی از لحاظ کمیت و کیفیت و بسته بندی مورد نظر است باید در سفارش بازرسی کالا در مبدا آمده بوده و هر گونه تغییرات توسط شرکت های ترخیص کالا باید در اسرع وقت به اطلاع شرکت بازرسی برسد.

اقدامات ضروری جهت ایمنی بازرسی کالا در مبدا توسط فروشنده به عمل خواهد آمد و هر گونه خطر به اطلاع شرکت بازرسی در مبدا خواهد رسید. هرگونه مدارک و اسناد مد نظر خریدار برای انجام بازرسی ( از جمله بروشور، نقشه، مشخصات فنی و غیره) باید حداقل دو هفته قبل از انجام بازرسی کالا مستقیماً توسط خریدار یا نماینده وی به شرکت بازرسی در مبدا تحویل گردد. چنانچه اینگونه مدارک به موقع توسط خریدار تحویل شرکت بازرسی کالا در مبدا نشود، این مدارک ملاک انجام بازرسی قرار نگرفته و شرکت بازرسی کالا در مبدا مسئولیتی در برابر آن نخواهد داشت.

در صورت وجود حساسیت در خصوص بسته بندی محصول، کلیه این موارد باید در قرارداد ذکر شود. در صورت عدم درج دقیق، شرکت بازرسی، کالا را در مبدا مطابق با استانداردهای تعیین شده توسط فروشنده بازرسی می کند. از آنجایی که شرکت بازرسی یک نهاد مستقل است، هیچ خریدار، فروشنده، بانک یا شخص حقیقی یا حقوقی دیگری نمی تواند شرکت بازرسی را مجبور به صدور یا ابطال گواهی بازرسی در مبدأ کند. این امر با دستور رسمی مراجع ذیصلاح امکان پذیر است. وظیفه شرکت بازرسی کالا بررسی دقیق و همه جانبه کالا طبق قرارداد بازرسی است. در صورت وجود مشکل، طرفین باید آن را از طریق مذاکره حل کنند. در غیر این صورت کار از طریق مراجع قانونی ادامه خواهد داشت.

برای دریافت مشاوره در خصوص انواع بازرسی کالا در گمرکات کشورهای مبدا یا محل کارخانه سازنده و یا مقصد با کارشناسان شرکت بازرسی آستا تماس بگیرید.

۷۰۰۰ ۴۹۱۹ ۰۲۱

گواهی بازرسی در مبدا

برخی کالاها طبق دسته بندی سازمان ملی استاندارد، مشمول استاندارد اجباری در داخل کشور هستند. به این معنا که برای آن کالا در داخل ایران استاندارد مدون و ابلاغ شده وجود دارد. این کالاها بایستی برای ورود به کشور با ضوابط اعلامی سازمان ملی استاندارد مندرج در آن استاندارد مطابقت داشته باشند. این دسته از کالاها بایستی قبل از ورود به کشور (در مبدا) و یا پس از ورود به کشور و قبل از ترخیص (در مقصد) توسط شرکت بازرسی نمونه گیری انجام شده و پس از پلمپ نمونه به آزمایشگاه مورد تایید سارمان ملی استاندارد ارسال گردد. اگر این بازرسی در مبدا صورت بگیرد؛ شرکت بازرسی، گواهی COI (certificate of inspection) در مبدا را صادر می کند و اگر بازرسی در مقصد انجام شود گواهی COI مقصد صادر می گردد. صدور گواهی بازرسی کالا در مبدا یا مقصد توسط شرکت های بازرسی کالا در سطح تجارت بین المللی برای واردات و صادرات امری ضروری است.

مدارک مورد نیاز برای صدور گواهی بازرسی در مبدا چیست؟

به طور متداول جهت صدور گواهی بازرسی کالا در مبدا (COI) مدارک ذیل ضروری است :

  • درخواست کتبی خریدار کالا جهت بازرسی و انعقاد قرارداد
  • متن اصلی قرارداد میان خریدار و فروشنده و یا پیش فاکتور و الحاقات مربوط
  • متن اصلی اعتبار اسنادی گشایش شده به همراه اصلاحات مربوطه (در صورت وجود)
  • کپی پروفرما و اصلاحیه های آن (در صورت وجود) (Performa Invoice)
  • کپی لیست بسته بندی (Packing List)
  • کپی فاکتور (Invoice)
  • شماره استاندارد ملی یا بین المللی و شماره تعرفه (HS Code)
  • اصل سیاهه تجاری فروشنده
  • کاتولوگ یا بروشورهای مربوطه
  • نقشه های مرتبط
  • مشخصات فنی و ظاهری کالا
  • ارائه اظهارنامه مبنی بر تایید انطباق کالا با استاندارد یا ضوابط فنی توسط تولید کننده یا عرضه کننده کالا مرتبط با کالای موضوع فاکتور یا SD,MD – L/C
  • کپی گواهی مبدا (COO)
  • اصل تست ریپورت (TR) که آزمون در آزمایشگاه مورد تائید قرار گرفته است.

واردکنندگان می‌توانند با ارایه گواهی بازرسی کالا در مبدا، در کوتاه‌ترین زمان ممکن کالای خود را بدون نمونه برداری و آزمون از گمرک ترخیص نمایند.

برای دریافت مشاوره در خصوص انواع بازرسی کالا در گمرکات کشورهای مبدا یا محل کارخانه سازنده و یا مقصد با کارشناسان شرکت بازرسی آستا تماس بگیرید.

مشاوره

بازرسی در مقصد

بسیاری از واحد های تولیدی و کارخانجات و کارگاه ها به دلیل نیاز به تسریع در فرآیند واردات و نیاز خطوط تولید به مواد اولیه یا قطعات، بدون انجام بازرسی های مذکور نسبت به حمل کالا مبادرت نموده و قبل از اظهار کالا در گمرکات نسبت به انجام بازرسی در مقصد (destination inspection)  اقدام می نماید. این نوع بازرسی بیشتر جهت انجام تشریفات گمرکی و دستورالعمل های بانک ها به منظور حصول اطمینان از موجود بودن کالا به میزان اظهار شده در اسناد تجاری صورت می پذیرد که عموما نوع این بازرسی به صورت کمی است و گواهی IC برای آن صادر می شود.چنانچه بازرسی استاندارد اجباری در مقصد صورت پذیرد؛ گواهی COI در مقصد صادر می شود.

بازرسی مقصد بر ارزیابی انطباق کالاهای وارداتی پس از ورود به کشور متمرکز است. این امر برای همه کالاهای موجود در فهرست اجباری بازرسی مقصد و کالاهایی که بدون گواهی انطباق (CoC) وارد می شوند؛ اعمال می شود.

مراحل بازرسی در مقصد چیست؟

بازرسی مقصد بر ارزیابی انطباق کالاهای وارداتی پس از ورود به کشور متمرکز است. این امر برای همه کالاهای موجود در فهرست اجباری بازرسی مقصد و کالاهایی که بدون گواهی انطباق (CoC) تحت برنامه PVoC وارد شده اند، اعمال می شود. مراحل زیر برای بازرسی مقصد آمده است.

(برنامه استانداردهای PVoC یک روش ارزیابی انطباق و راستی‌آزمایی است که برای کالاها/محصولات خاص در کشورهای صادرکننده مربوطه اعمال می‌شود تا از انطباق آن‌ها با مقررات فنی و استانداردهای اجباری تأیید شده اطمینان حاصل شود.)

  1. دریافت فرم درخواست برای بازرسی مقصد : شرکت واردکننده برای بازرسی کالا در مقصد از طریق سامانه آنلاین شرکت بازرسی مستقل درخواست می کند و فرمی مانند مجوز موقت برای ورود کالاهای وارداتی پر می کند. این فرم با اسناد حمل و نقل مربوطه مانند قبض راه هوایی (AWB) / بارنامه (BL) / بارنامه جاده (RCN)، فاکتور تجاری، لیست بسته بندی همراه است.
  2. ارزیابی فرم درخواست : کلیه مدارک دریافتی از طریق سامانه درخواست آنلاین بر اساس ریسک، ماهیت و کمیت کالاهای وارداتی بازرسی قبلی در بندر ورودی ارزیابی می شود.
  3. مشاوره مالی برای جزئیات هزینه های بازرسی مقصد: برای کالاهای وارداتی که نیاز به آزمایش و گواهی بج دارند، فاکتور صادر می شود و واردکننده آن را از طریق سامانه درخواست آنلاین دریافت می‌کند.پرداخت هزینه بازرسی و آزمایش توسط واردکننده به شرح زیر است:
    ۱- هزینه بازرسی
    ۲- هزینه های تست – بسته به محصول متفاوت است.
    ۳- هزینه های صدور گواهینامه بچ – ۰.۲٪ از مجموع هزینه و حمل و نقل
    کالاهای وارداتی که نیاز به بازرسی تأیید فیزیکی دارند، واردکننده باید هزینه‌های تأیید فیزیکی و هزینه‌های خدمات را بپردازد. کالاهای وارداتی به مقدار کم، برخی از وسایل شخصی، کالاهای دیپلماتیک هزینه های جداگانه دارند.
  4. انجام بازرسی و نمونه برداری: بازرسی فیزیکی و/یا نمونه برداری توسط بازرس در بندر ورودی انجام می شود و گزارش بازرسی در سامانه درخواست آنلاین پر می شود. گزارش بازرسی توسط مشتری، از طریق سیستم برنامه آنلاین پذیرفته می شود. نمونه های جمع آوری شده در طول بازرسی برای بررسی انطباق به آزمایشگاه مربوطه ارسال می شود.
  5. تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی : آزمایش و یا ارزیابی نمونه های جمع آوری شده بر اساس استانداردهای مناسب و مشخصات تایید شده در آزمایشگاه انجام می شود. نتایج و گزارش‌های آزمایشی به‌دست‌آمده به واردکنندگان ارسال می‌شوند.
  6. صدور مجوز ترخیص و یا گواهی بچ (batch) : مجوز ترخیص در بندر ورودی استفاده می شود. گواهی بج برای محموله بازرسی شده در صورتی صادر می شود که نمونه آزمایش شده با الزامات استاندارد مربوطه و یا مشخصات تایید شده مطابقت داشته باشد.
مراحل بازرسی در مقصد

گواهی بازرسی در مقصد

 این نوع بازرسی بیشتر جهت انجام تشریفات گمرکی و دستورالعمل های بانک ها به منظور حصول اطمینان از موجود بودن کالا به میزان اظهار شده در اسناد تجاری صورت می پذیرد که عموما نوع این بازرسی به صورت کمی است و گواهی IC برای آن صادر می شود.چنانچه بازرسی استاندارد اجباری در مقصد صورت پذیرد؛ گواهی COI در مقصد صادر می شود.بازرسی مقصد بر ارزیابی انطباق کالاهای وارداتی پس از ورود به کشور متمرکز است. این امر برای همه کالاهای موجود در فهرست اجباری بازرسی مقصد و کالاهایی که بدون گواهی انطباق (CoC) وارد می شوند؛ اعمال می شود.بنابراین بسته به شرایط گواهی بازرسی در مقصد می تواند هم IC و هم COI باشد.

نکات لازم برای واردکننده های کالا

شرکت های واردکننده باید به نکات زیر برای بازرسی در مقصد توجه نمایند تا در وقت و هزینه خود صرفه جویی کنند.

  1. اگر ثابت شود که محصول با الزامات استاندارد مربوطه مطابقت ندارد، برای صادرات مجدد به کشور مبدا یا به هزینه واردکننده دور ریخته می شود.
  2. کلیه محموله های تنظیم شده تحت برنامه PVoC که بدون بازرسی از کشور صادر کننده وارد می شوند، جریمه ای معادل ۱۵% از مجموع هزینه، حمل و نقل و بیمه (CIF) و هزینه های بازرسی مقصد به شرح فوق را به همراه خواهند داشت.
  3. از آنجایی که آزمایش ممکن است مدتی طول بکشد، واردکننده مجاز است پس از تکمیل بازرسی و جمع‌آوری نمونه برای آزمایش در بندر ورودی/نقطه ورودی، از طریق OAS برای آزادسازی مشروط درخواست کند. آزادسازی مشروط به محموله اجازه می‌دهد تا از بندر ورودی/نقطه ورودی به محل واردکننده رها شود تا از هزینه‌های ذخیره‌سازی و/یا خرابی‌ها جلوگیری شود. واردکننده موظف است فرم آزادی مشروط را به عنوان تعهدی مبنی بر عدم توزیع، استفاده یا فروش یا انتقال محصول تا زمانی که نتایج آزمایش از TBS منتشر نشود، پر کند.
  4. محصولات غذایی و آرایشی باید قبل از واردات ثبت شوند. بنابراین واردکننده(ها) باید نمونه(های) را قبل از واردات واقعی ارائه دهند.

محصولات شامل بازرسی فیزیکی و اجباری در مقصد

محصولات زیرباید تحت بازرسی فیزیکی و / یا آزمایش اجباری قرار گیرند:

  • محصولات حیوانی و ماهیگیری (تازه و منجمد – فرآوری نشده)
  • فرآورده های نفتی فله و روغن های پایه
  • محموله های عمده غلات و حبوبات مانند برنج، گندم، جو، لوبیا، ذرت و غیره.
  • کود
  • لبنیات تازه
  • محصولات تازه باغبانی
  • گاز مایع (LPG)
  • کلاه ایمنی موتورسیکلت
  • فولاد به عنوان مثال میله های تخت، میله های زاویه ای، کانال ها، میله های گرد، میله های تغییر شکل یافته، RHS و SHS
بازرسی در مقصد

بازرسی در مبدا یا بازرسی در مقصد؟!! مسئله این است…

انتخاب مناسب ترین نقطه برای بازرسی کالا از میان نقاط رایج بازرسی ( بازرسی در مبدا یا بازرسی در مقصد) به نوع بار و شرایط خریدار و فروشنده بستگی دارد و براساس آن مکان بازرسی انتخاب می شود.نوع بار، هزینه بازرسی، هزینه آزمایش و صدور گواهی و مدت زمان انجام این مراحل، همگی در انتخاب مکان بازرسی موثر هستند.در گام اول باید بدانیم که کدام کالاها مشمول استاندارد اجباری می شوند.

در صورتیکه کالایی مشمول استاندارد اجباری در ایران باشد ، می بایست در آزمایشگاه های معتبر سازمان استاندارد مورد آزمایش قرار بگیرد . در برخی موارد این آزمایش ها در داخل کشور امکان پذیر نبوده، یا روند طولانی ای دارند و یا اینکه ممکن است نتایج برای شرکت وارد کننده و یا سازمان استاندارد رضایت بخش نباشد و واردکننده ناچار به عودت کالا شود، که در این صورت هزینه و زمان زیادی را از دست می دهد ، بنابراین برای جلوگیری از بوجود آمدن چنین احتمالاتی، بهتر است بازرسی در مبدا انجام پذیرد . اگر کالای وارداتی مشمول استاندارد اجباری در ایران نباشد و فروشنده کالا مورد اطمینان کامل شرکت خریدار و یا وارد کننده باشد، برای کاهش هزینه و زمان ، می توان بازرسی کالا را در مقصد انجام داد.اگر کالای وارداتی مشمول استاندارد اجباری باشد و امکان آزمایش آن در آزمایشگاه های معتبر داخلی سازمان استاندارد باشد و نتایج برای شرکت خریدار و یا سازمان استاندارد رضایت بخش باشد، بهتر است بازرسی در مقصد انجام پذیرد.

مدارک مورد نیاز برای گرفتن گواهی مبدا و مقصد در مقاله ذکر شده است. چنانچه کالاها طبق دسته بندی سازمان ملی استاندارد، مشمول استاندارد اجباری باشند که باید کیفیت شان با استانداردهای اعلام شده این سازمان در کشور مقصد مطابقت داشته باشد؛ شرکت بازرسی کالا، بعد از ارزیابی های کامل گواهی COI (certificate of inspection) را صادر می کند. اگر بازرسی بر اساس تعداد محصولات و کمیت آنها باشد؛ گواهی IC  صادر می شود.

شرکت بازرسی آستا با داشتن کادری مجرب و نیروهای قابل اعتماد آماده ارائه خدمات در زمینه بازرسی کالا در مبدا و مقصد می باشد.برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه با کارشناسان ما تماس بگیرید.

۰ ۰ ۰ ۷ ۹ ۱ ۹ ۴ ۱ ۲ ۰