دانلود استاندارد و راهنما
انجمن مهندسان مکانیک آمریکا (به انگلیسی: American Society of Mechanical Engineers) و به اختصار ASME، یک انجمن علمی مهندسی با تمرکز در زمینهٔ مهندسی مکانیک است.
این انجمن در سال ۱۸۸۰ برای تدوین استاندارد دیگ های بخار بنیان گذاشته شد. امروزه این موسسه در راستای اهدای کمک مالی، برای توسعه تکنولوژی و توسعه نیروی انسانی به منظور بهبود افزایش کیفیت زندگی بشر فعال میباشد. این موسسه یکی از بزرگترین ناشران مجلات علمی و تخصصی می باسد و همه ساله تعداد زیادی همایش تخصصی و حرفه ای در زمینه های مختلف مهندسی مکانیک برگزار می کند. ASME بیش از ۱۳۰٬۰۰۰ نفر عضو در ۱۵۸ کشور دنیا دارد.
انجمن مهندسان مکانیک آمریکا یکی از قدیمیترین سازمانهایی است که به دست به تدوین استاندارد زد. این انجمن بالغ بر ۶۰۰ استاندارد و آییننامه نوشته است، شامل استانداردهایی در زمینه دیگ بخار و مخازن تحت فشار، آسانسورها، اندازهگیری جریان سیالات در کانالهای بسته، جرثقیلها، ابزار دستی و ماشینی.
بازرسی از جرثقیل ها و دستگاههای بالا برنده و همچنین لیفتراک که ملزم به رعایت امنیت جانی و مالی در محدوده خود می باشند, باید مطابق با استانداردهای تایید شده جهانی مورد ارزیابی و بازرسی قرار گیرند. مجموعه کامل این استانداردها برای دانلود موجود می باشد که در ادامه می آید.
این سازمان ابتدا با نام International Standard Association در سال ۱۹۲۶ با شرکت ۲۰ کشور دنیا تاسیس شد و بعد ها در سال ۱۹۴۲ تعطیل شد.سازمان بینالمللی استاندارد ISO که مقر آن در ژنو میباشد در ۲۴ فوریه ۱۹۴۷ به منظور یکپارچه کردن تدوین استاندارد در سراسر جهان ایجاد تهسیلات در تجارت بین المللی حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده و توسعه همکاری های علمی تکنولوژیکی اقتصادی و … با عضویت ۲۵ کشور به فعالیت خود ادامه داد.
استانداردهای ایزو و کیفیت
سازمان بین المللی استاندارد برای پاسخ به نیاز سنجیدن کیفیت محصولات و خدمات شرکت ها، استاندارد های مختلفی را تعریف کرده است. معروف ترین آن ها ISO 9000 میباشد که بسیاری از شرکت ها و سازمان های ایرانی را فراگرفته است.تفاوت استاندارد های تضمین کیفیت با استاندارد های کیفیت محصول به نوع نگاه ما به کیفیت از دیدگاه کل شرکت و محصول مربوط میشود. استاندارد های محصول معمولاً حداقل مشخصههای فنی لازم برای کیفیت محصول را بیان میکنند. اما استاندارد های تضمین کیفیت حداقل الزامات کیفی در همه ابعاد شرکت و فرآیند های آن را نشان میدهند.
سایر استانداردهای ISO
بجز استاندارد ISO 9000 استانداردهای مفید و مشهور دیگری توسط سازمان جهانی استاندارد تدوین شده است که مهمترین آن ها عبارتند از:
- استاندارد ISO 4000: استاندارد کیفیت محیط زیست
- استاندارد ISO 16949: استاندارد تضمین کیفیت صنایع خودروسازی
- استاندارد ISO 1799: استاندارد مدیریت امنیت اطلاعات
- استاندارد OHSAS 18000: استاندارد مدیریت ایمنی و بهداشت کار
در ادامه می توانید استانداردهای مربوطه را دانلود کنید
سازمان ملی استاندارد کشور ایران تدوینکننده قوانین و قواعد مرتبط با استاندارد و اجراکننده و نظارتکننده بر آنها میباشد.سازمان استاندارد ایران دارای ساختار دولتی به صورت زیر مجموعه نهاد ریاست جمهوری است.
تاریخچه مؤسسه
در سال ۱۳۰۴ شمسی اولین حرکت مدون در ارتباط با استاندارد و استاندارد نویسی در ایران با تصویب قانون اوزان و مقیاسها آغاز گردید. در سال ۱۳۳۲ به صورت یک اداره آزمایشگاهی زیر نظر اداره بازرگانی تأسیس گردید که در زمینه کنترل کالاهای وارداتی، صادراتی و تولیدات داخل کشور فعالیت نماید. در سال ۱۳۳۹ قانون ” اجازه تاُسیس موسسهاستاندارد ایران ” در شش ماده به تصویب مجلس وقت رسید. در این سال ایران رسماً به عضویت سازمان بینالمللی استاندارد پذیرفته شد.
در سال ۱۳۴۹ قانون مواد الحاقی به قانون موسسهاستاندارد و تحقیقات صنعتی ایران شامل هفده ماده و دو تبصره به تصویب مجلسین وقت رسید. در سالهای ۱۳۵۳تا ۱۳۷۱تنها مورد بااهمیت انتقال موسسهاستاندارد از وزارت اقتصاد و دارایی به وزارت صنایع و معادن میباشد.الحاق ایران به کنوانسیون متر از اقدامات اساسی برای هماهنگ کردن سیستم متریک در کشور بود.کنوانسیون متر در سال ۱۳۷۱ قانون اصلاح قوانین و مقررات موسسهاستاندارد و تحقیقات صنعتی ایران شامل ۳۰ ماده و ۲۲ تبصره ازتصویب مجلس شورای اسلامیگذشت که جایگزین کلیه قوانین و مقررات قبلی مؤسسه شد و در حال حاضر نیز قانون اصلی این سازمان میباشد. در سال ۱۳۹۶ طرح ارتقای سازمان ملی استاندارد پس از شش سال بحث و بررسی در مجلس شورای اسلامی و تصویب آن توسط رئیس جمهور ابلاغ گردید. مؤسسهٔ استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تنها سازمانی در ایران است که بر طبق قانون میتواند استاندارد رسمی فراوردهها را تعیین و تدوین و اجرای آنها را با کسب موافقت شورای عالی استاندارد اجباری اعلام نماید.
وظایف مؤسسه
- تدوین و نشر استانداردهای ملی (رسمی) به عنوان تنها مرجع رسمی این وظیفه در کشور
- نجام تحقیقات به منظور تدوین استاندارد، بالا بردن کیفیت کالاهای تولید داخلی، کمک به بهبود روشهای تولید و کارایی صنایع
- نظارت بر اجرای استانداردهای اجباری
- کنترل کیفی کالاهای صادراتی مشمول استاندارد اجباری و جلوگیری از صدور کالاهای نامرغوب به منظور فراهم نمودن امکانات رقابت با *کالاهای مشابه خارجی و حفظ بازارهای بینالمللی
- کنترل کیفیت کالاهای وارداتی مشمول استاندارد اجباری به منظور حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان داخلی و جلوگیری از ورود کالاهای نامرغوب
- مشارکت در تدوین استانداردهای بینالمللی به عنوان سیستم رسمی اوزان و ب(SI) ترویج سیستم بینالمللی یکاهامقیاسها در کشور و کالیبره کردن وسایل سنجش با مرجعیت اداره اوزان ومقیاسها دفتر بینالمللی اوزان و مقیاسها
- آزمایش و تطبیق نمونه کالا با استانداردهای مربوط، اعلام مشخصات و اظهارنظر مقایسهای و صدور گواهینامههای لازم
- آموزش مستمر مسوولین کنترل کیفیت واحدهای تولیدی
مرجعیت قانونی
- تعیین، تدوین و انتشاراستانداردهای ملی (رسمی) به استثنای مواد دارویی
- تعیین ویژگی کالاها و مقایسه آن با استانداردهای مربوط به استثنای مواد دارویی
- اجرای سیستم بینالمللی یکاها و کالیبره کردن و
- انگگذاری و تعیین عیار فلزات گرانبها
- مرجعیت صنعت جوش
در ادامه استانداردهای مربوطه را می توانید دانلود کنید.
INSO 22156-1 دیگ های بخار و آب داغ از نوع پوسته ای–قسمت ۱: کلیات
INSO 22156-2 دیگ های بخار و آب داغ از نوع پوسته ای–قسمت ۲:مواد برای قطعات تحت فشار دیگ ها و متعلقات
INSO 22156-3 دیگهای بخار و آب داغ از نوع پوستهای- قسمت ۳: طراحی و محاسبات اجزای تحتفشار
INSO 22156-4 دیگ های بخار و آب داغ از نوع پوسته ای- قسمت ۴: روش اجرا و ساخت قطعات تحت فشار دیگ
INSO 22156-6 دیگ های بخار و آب داغ از نوع پوسته ای- قسمت ۶: الزامات تجهیزات دیگ
INSO 22156-10 دیگ های بخار و آب داغ از نوع پوسته ای–قسمت ۱۰:الزامات آب تغذیه و کیفیت آب دیگ
INSO 22156-11 دیگهای بخار و آبداغ از نوع پوستهای–قسمت ۱۱ :آزمونهای پذیرش
مؤسسه ملی استاندارد آمریکا (American National Standards Institute) یک موسسه خصوصی غیرانتفاعی است که بر روند ایجاد استانداردهای جامع اختیاری برای محصولات، خدمات، روندها، سیستمها، و کارمندان آمریکا نظارت مینماید. این موسسه همچنین استانداردهای آمریکا را با استانداردهای جهانی تطبیق میدهد تا بتوان از آنها بصورت جهانی نیز استفاده نمود. به عنوان مثال استاندارد دوربینهای عکاسی تضمین میکند که فیلم مورد نیاز برای آنها در هر جایی در دنیا در دسترس باشد.
این موسسه اعتبار استانداردهای تولید شده توسط نمایندگان موسسات استانداردسازی، آژانسهای دولتی، گروههای مصرفکننده، شرکتها، و … را تایید میکند. این استانداردها تضمین میکنند که محصولات دارای عملکرد و ویژگیهای یکسانی باشد و مصرفکنندگان محصولاتی با همان مشخصات استفاده کنند و به همان صورت آزمایش گردند. ANSI همچنین هماهنگی موسسات تولیدکننده محصولات تایید هویت را با استانداردهای جهانی تضمین مینماید.
روند
با وجود این که ANSI خود استاندارد ایجاد نمیکند اما با تایید اعتبار روند موسسات استانداردسازی بوجود آمده استاندارهای ملی آمریکا (ANS) را تسهیل مینماید. تایید اعتبار ANSI بررسی مینماید تا روند تعیین استاندارد در موسسات نیازمندیهای ANSI را در مورد صراحت، تعادل، جامعیت، و روند مناسب تامین کنند.استانداردهای جامع اختیاری موجب پذیرش سریع آنها در بازار میگردد و همچنین نحوه بهبود آنها را برای تامین امنیت مصرفکننده مشخص میسازد. حدود ۱۰۵۰۰ استاندارد در آمریکا وجود دارند که نام ANSI بر آنها قرار دارد.
روند استانداردهای ملی آمریکا شامل موارد زیر است:
- اجماع توسط گروهی که شامل افراد ذینفع است
- نظرخواهی و مرور عمومی استانداردها
- در نظر گرفتن و پاسخ دادن به نظریات
- ایجاد تغییراتی که از لحاظ جامعیت در همان حد استاندارد باشد
- امکان بررسی شکایت هر یک از طرفین که معتقد است این اصول رعایت نشده است
نمونهای از فعالیتهای استانداردسازی زیر نظر ANSI
موسسه مدیریت پنج بخش را به عهده دارد:
- بخش استانداردهای فناوری اطلاعات در بخش سلامت
- بخش استانداردهای امنیت داخلی ANSI
- بخش استانداردهای نانوتکنولوژی ANSI
- بخش جلوگیری از دزدی هویت و مدیریت استانداردهای تشخیص هویت
هر بخش در تلاش است تا استانداردهای اختیاری در این زمینهها را هماهنگ، شناسایی، و منظم نماید.
آیٔین نامه ایمنی کار در ارتفاع
آیین نامه حفاظتی دیگ بخار و مولد آب گرم
اصول اولیه کار با جرثقیلهای متحرک
انواع جرثقیل به همره استاندارد مربوطه و عکس
دستورالعمل استفاده ایمن از تاورکرین
دستورالعمل و راهنمای بررسی ایمنی آسانسورها
راهنمای ایمنی جرثقیل ها و تجهیزات باربرداری
کلیه استانداردهای مربوط با لیفتینگ
دستورالعمل اجرایی بازرسی آسانسور ۱۳۱/۱۳۱/د
Guidelines for Creating Lifting Plan