بازرسی ادواری آسانسور

مطابق الزامات استاندارد ملی ۱-۶۳۰۳ و دستورالعمل‌های جاری در سازمان ملی استاندارد ایران، گواهی‌های ایمنی و تاییدیه‌های صادره توسط شرکت‌های بازرسی فنی تایید صلاحیت شده فقط یک سال اعتبار دارند. آسانسورهای در حال بهره‌برداری، بایستی تحت سرویس و نگهداری مستمر (ماهیانه) و همچنین بازرسی ادواری آسانسور (سالیانه) قرار گرفته و گواهینامه دریافت کنند.

آسانسور مثل هر دستگاهی نیاز به رعایت استانداردهای خاص خود را دارد. از سال ۱۳۸۲ استاندارد آسانسور اجباری اعلام شد. پس از این تاریخ، به‌کارگیری آسانسورها فقط با داشتن تائیدیه استاندارد آسانسور مجاز است. سازمان ملی استاندارد با شهرداری‌های استان‌ها همکاری کرده‌اند تا پایان‌کار ساختمان‌ها تنها با صدور تائیدیه ایمنی آسانسور ساختمان‌ها توسط «اداره کل استاندارد کشور» مجاز باشد.

بازرسی ادواری آسانسور

مدیران و مالکان آپارتمان‌ها به استناد مبحث ۲۲-۲- ۶ مقررات ملّی ساختمان موظف هستند که با یک شرکت معتبر برای سرویس و نگهدای آسانسور خود قرارداد داشته باشند. همچنین ایشان بایستی نسبت به دریافت گواهینامه ادواری آسانسور به صورت سالیانه از شرکت های بازرسی مجاز اقدام نمایند. گواهینامه‌ها و تاییدیه‌های ایمنی و عملکرد صادر شده از سوی سازمان ملی استاندارد، به شرط انجام سرویس‌های ماهانه از جانب نصابان مجاز، دارای اعتبار یک ساله‌ بوده و بعد از یک سال، نیاز به بازرسی مجدد و تجدید صدور گواهینامه خواهد بود.  گواهی ادواری آسانسور و قرارداد معتبر سرویس نگهداری لازم و ملزوم یکدیگر بوده و هر یک به تنهایی کافی نیست.

الزام بازرسی ادواری

بازرسی ادواری آسانسوراز ۸ سال پیش اجباری شد.چند ماه پیش هم، مجدداً مدیر کل استاندارد استان تهران در گفتگوی تلفنی با صدا و سیما اعلام نمودند که بازرسی ادواری آسانسور از ابتدای امسال (سال ۱۳۹۹ شمسی) اجباری شده است. همه می‌دانیم قانونی که ضمانت اجرایی نداشته باشد به هیچ وجه اجرا نخواهد شد. حتی اگر همه مسئولین در همه شبکه‌های تلویزیونی صراحتاً اعلام کنند و برای آن قانون تصویب کنند. حتی اگر طرح بازرسی ادواری رایگان برای آسانسور داشته باشیم و یا هرچندماه یکبار به اقتضای شرایط، اتمام حجت های چندباره بکنیم.

در ساختمان های امروزی آسانسور دستگاه بسیار پرکاربردی است. هر دستگاه آسانسور به عنوان یک ماشین مکانیکی نیاز به نگهداری و تعمیرات دارد. تمامی تجهیزات مصرفی و یا ایمنی‌ آسانسور بایستی به صورت ماهانه توسط شرکت سرویس و نگهداری و سالیانه توسط شرکت بازرسی مجاز تحت کنترل قرار بگیرد. صحت عملکرد هرکدام از این مدارات، در ایمنی نهایی آسانسور تاثیر زیادی دارد. ضرورت نیاز به بازرسی ادواری آسانسور علاوه بر سرویس های ماهانه به دلایل زیر است :

  1. تست‌هایی که بازرس هر سال یک بار انجام می دهد، توسط مسئول سرویس و نگهداری آسانسور به صورت ماهیانه انجام نشده و نباید هم بشود.
  2. شرکت سرویس و نگهداری صرفاً مجاز به نصب و نگهداری و تعمیرات آسانسور بوده و هیچگونه مجوزی دال بر بازرسی دستگاه آسانسور طبق استاندارد ۶۳۰۳ ندارد.

برای دریافت خدمات در زمینه بازرسی آسانسور با کارشناسان شرکت آستا تماس بگیرید.

چرا الزام اخذ گواهینامه آسانسور نیاز به ضمانت اجرایی دارد؟

از سال‌ها پیش قانونی تصویب شد که اگر یک ساختمان جدید ساخته شود، تا زمانی که گواهی بازرسی اولیه آسانسور توسط شرکت بازرسی مجاز و به نمایندگی از سازمان ملی استاندارد صادر نشود، مالک یا پیمانکار آن ساختمان نمی تواند پایان‌کار دریافت کند. مالک مدنظر طبعاً نمی تواند ملک خود را به علت نداشتن سند به فروش برساند. مالک مذکور طبیعتاً تمام تلاش خود را خواهد کرد که با به کار بستن روش‌های قانونی و نیمه قانونی و شاید غیرقانونی گواهینامه اولیه بازرسی آسانسور را از طریق سازمان استاندارد دریافت نماید. شرح این مراحل را در مقاله بازرسی آسانسور می توانید مطالعه نمایید. الزام وجود گواهینامه اولیه آسانسور به عنوان مدرک پیش‌نیاز صدور گواهی پایان کار ساختمان و صدور سند مالکیت باعث ضمانت اجرایی این قانون خوهد بود.

اخذ گواهینامه آسانسور

بسیار شنیدیم که مسئولین اعلام کردند بازرسی ادواری آسانسور و دریافت گواهینامه استاندارد ادواری آسانسور اجباری است. اگر مدیر ساختمان خصوصی یا دولتی در این مورد اقدامی انجام ندهد، در صورت وقوع حادثه ، خود نیز مقصر شناخته خواهد شد. از سوی دیگر شرکت‌های بیمه عموماً بدون داشتن گواهینامه آسانسور هیچ خسارتی پرداخت نخواهند کرد. بسیاری از بیمه ها این موضوع را در شرایط خصوصی (که عموماً مشتری ها مطالعه نمی کنند) آورده اند.

حال سوال از  استاندارد، شهرداری، نظام مهندسی و امثالهم این است: بر فرض که قوانین اجباری بودن بازرسی ادواری آسانسور تدوین، تصویب و ابلاغ هم شده است، حال اگر فردی یا ارگانی بازرسی آسانسور را عمداً و یا سهواً انجام نداد، چه اقدام قانونی می توان انجام داد؟ جواب ساده است: هیچ. امکان پلمپ آسانسور سازمان‌ها و ادارات دولتی هست، اما ساختمان‌های خصوصی چه؟ اگر معاینه فنی خودرویی به پایان برسد تمامی دوربین های شهری و جاده ای اقدام به صدور جریمه برای آن خودرو می کنند و این ضمانت اجرایی صاحبان خودروها را ترغیب یا اجبار به دریافت معاینه فنی معتبر می کند. اما اگر گواهی سلامت یک آساسنور منقضی شود هیچ سازمان یا ارگانی حتی خبردار هم نمی شود، چه رسد به اینکه اهرمی برای اجبار به دریافت گواهینامه مجدد داشته باشد.

هزینه بازرسی ادواری آسانسور

شرکت‌های بازرسی آسانسور بابت بازرسی ادواری آسانسور هزینه ای بر طبق تعرفه سازمان استاندارد دریافت می کنند. تعرفه بازرسی آسانسور اعلام شده توسط سازمان ملی استاندار، یحتمل برای تشویق مردم به انجام بازرسی ادواری بسیار بسیار پایین نگهداشته شده است. میزان تعرفه‌ها را می‌توانید در جدول زیر ببینید. این جدول از سایت سازمان ملی استاندارد ایران استخراج شده است.

تعرفه بازرسی آسانسور

اگر اعداد و ارقام به نطرتان عجیب و غریب یا حتی خنده‌دار هست لطفاً به گیرنده‌های خود دست نزنید. این اعداد و ارقام از سایت سازمان ملی استاندارد استخراج شده و واقعی است. خلاصه‌ اینکه شرکت بازرسی برای طی مراحل بازرسی و صدور گواهینامه بازرسی ادواری یک آسانسور با سه مرحله بازرسی، مجموعاً مبلغی کمتر از یک میلیون تومان دریافت می کند.

سایت سازمان ملی استاندارد به آدرس http://lift.isiri.gov.ir هست. این درگاه اینترنتی برای ثبت نام بازرسی ادواری آسانسور هم استفاده می شود. همانطور که ملاحظه می شود هزینه بازرسی بسیار بسیار ناچیز بوده تا حدی که برای شرکت بازرسی هم انجام این بازرسی ممکن است صرفه اقتصادی نداشته باشد. حال چرا سازمان ملی استاندارد ایران و سایر نهادهای ذیربط در فرآیند قیمت‌گذاری، قیمت را به این میزان پایین در نظر گرفتند؟؟!!

چون سازمان ملی استاندارد ایران به عنوان متولی اصلی استاندارد سازی در کشور، مسئولیت اجتماعی تسهیل روال کار بازرسی ادواری آسانسور برای مردم را به عهده دارد. سامانه بازرسی آسانسور به درستی طراحی و پیاده‌سازی شده. قیمت آنقدر پایین نگه‌داشته شده تا استفاده کنندگان و مدیران ساختمان‌ها ترغیب بشوند که بازرسی را انجام داده و گواهینامه آسانسور را دریافت کنند. این کار در مقیاس بزرگ به ارتقای ضریب امنیت آسانسورها منجر خواهد شد، اگرچه ممکن است به ورشکستگی شرکت‌های بازرسی نیز منجر شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این مورد، به مقاله تعرفه بازرسی آسانسور | سیاست یک بام و دو هوا مراجعه کنید.

در صورتی که هر گونه سوال و یا ابهامی در مورد بازرسی آسانسور دارید،‌ فرم مشاوره را پر کنید.

چرا گواهینامه بازرسی ادواری برای آسانسور نمی گیریم؟

سازوکار بازرسی ادواری آسانسور از طرف سازمان ملی استاندارد به بهترین شکل طراحی و پیاده‌سازی شده. قیمت هم که بسیار مناسب است. شرکت بازرسی هم که حی و حاضر، پس چرا علیرغم اجباری شدن بازرسی ادواری آسانسور، استقبالی از بازرسی ادواری صورت نمی گیرد؟ چرا این میزان حادثه ریز و درشت در حوزه آسانسور داریم؟آیا جان و سلامتی مردم برای خود ایشان نیز فاقد اهمیت است؟

حقیقتاً پاسخ به این سوال بسیار مشکل است. اگر بخواهیم چند حدس در این مورد بزنیم، می‌توانیم این موارد رو نام ببریم:

  • شرکت‌های آسانسوری در این زمینه نقش مهمی دارند. تعداد زیادی از این شرکت‌ها در ناآگاهی کامل از اهمیت بازرسی و گواهینامه آسانسور به سر می برند. اینان مالک آسانسور را ترغیب به بازرسی ادواری آسانسور که نمی‌کنند هیچ، در موارد بسیاری منع هم می‌کنند. این شرکت‌ها احتمال می دهند که اگر بازرس بیابد ممکن است کار خودشان زیر سوال برود.
  • برخی مالکان یا سرویس‌کاران به خاطر هزینه‌های (اندک) بازرسی از بازرسی ادواری آسانسور حذر می کنند. البته صرف بازرسی همانطور که گفته شد هزینه خاصی ندارد، منتها رفع برخی از عدم انطباقات ممکن است اندکی هزینه‌بر باشد. آسانسور به عنوان دستگاهی که با جان ما و خانواده‌ مان سر و کار دارد باید هر نقصی که دارد به هرقیمتی برطرف شود. اگر تایر خودرو شما صاف باشد و تایر هم بسیار گران باشد، ترجیح می‌دهید یک بار هزینه تایر را انجام داده و سپس با امنیت از خودروی خود استفاده کنید، یا اینکه ریسک می‌کنید و با همون تایر صاف یا معیوب به مسافرت می روید؟

روال دریافت گواهینامه بازرسی ادواری

روال دریافت گواهی نامه ادواری آسانسور بسیار ساده‌ است. با هماهنگی شرکت سرویس و نگهدار آسانسور ساختمان تان به سامانه سازمان ملی استاندارد ایران مراجعه کرده و با اطلاعاتی که دارید ثبت نام کنید. شرکت بازرسی مدنظر خود را انتخاب کنید. اگر خواستید شرکت آستا را انتخاب کنید به یاد داشته باشید که اسم کامل شرکت ما ” آتی سازان تاسیسات ایرانیان ” است. نام آستا برندما و مخفف اسم کامل شرکت است.

پس از انتخاب شرکت بازرسی مربوطه و ثبت درخواست، درخواست شما به شرکت بازرسی ارسال شده و نماینده شما یا شرکت سرویس و نگهداری آسانسور بایستی در موعد مقرر به شرکت بازرسی مراجعه کنند. پس از تکمیل مدارک درخواستی و پرداخت هزینه طبق تعرفه سازمان  شرکت بازرسی بایستی حداکثر طی ۵ روز کاری برای بازرسی اقدام نماید. پس از هر مرحله بازرسی یک گزارش تحویل مالک یا نماینده مالک شده که باید یک کپی از آن به شرکت سرویس و نگهداری آسانسور ارسال شود تا نسبت به رفع موارد عدم انطباق اقدام نماید. بسته به شرایط آسانسور و پیگیری شرکت آسانسور در رفع موارد عدم انطباق، حداکثر پس از چند جلسه ایرادات رفع خواهد شد. طی بازرسی نهایی شرکت بازرسی آسانسور، ‌آسانسور تایید شده و گواهینامه بازرسی ادواری آسانسور را دریافت خواهد کرد.

برای آشنایی بیشتر و ثبت نام در دوره های بازرسی آسانسور کششی روی دکمه زیر کلیک کنید.