الزامات کار در ارتفاع را در بخش اول بررسی کردیم. ادامه آن در پی می آید.

برای برنامه ریزی کار در ارتفاع چه پیش نیازهایی لازم است؟

تمامی پیش نیازهای الزامات کار در ارتفاع که در قوانین به آنها  اشاره شده است در پی می آید. برای رعایت این پیش نیازها شما بایستی:

  • شرایط جوی که ممکن است ایمنی کارگران به به خطر بیندازد در نظر بگیرید.
  • محلی که قرار است کار روی آن انجام شود (مثلاً سقف) را از لحاط ایمنی مورد بازرسی قرار دهید. تمامی محل های کار پرسنل که در ارتفاع قرار دارد بایستی قبل از شروع هر کاری مورد بازرسی قرار بگیرد و ایمنی آن احراز گردد.
  • تمهیدی بیندیشید که از افتادن اشیاء به پایین جلوگیری نمایید،‌ اگر این امکان برایتان وجود ندارد بایستی اقداماتی انجام دهید که مطمئن شوید در صورت سقوط اجسام کسی آسیب نمی بیند، مثلاً محدودیت تردد در زیر داربست محل کار قائل شوید و افراد را از آن محل دور نگه دارید یا توری ای به زیر داربست متصل کنید که اجازه سقوط اجسام به پایین را ندهد.
  • روی سطح کار خود حین کار در ارتفاع مصالح و وسایل را به گونه ای جاگذاری نمایید که در صورت برخورد به آن ها یا سقوطشان به شما جراحتی وارد نکنند.
  • برای شرایط اضطراری و نجات برنامه ریزی داشته باشید، مثلاً برای مراحل فرار اضطراری دستورالعمل بنویسید. در مورد شرایط اضطراری محتمل حین کار در ارتفاع پیش بینی های لازم را انجام دهید و مطمئن باشید که تمامی پرسنل مربوطه به دستورالعمل فرار اضطراری اشراف کامل دارند. در برنامه ای که برای شرایط اضطراری تدوین می نمایید صرفاً به سرویس های امداد و نجات تکیه نکرده و پیش بینی نمایید که در صورت تأخیر یا نرسیدن آنان شما چه باید بکنید.

کار در ارتفاع

روش صحیح انتخاب وسایل مناسب بر اساس الزامات کار در ارتفاع چگونه است؟

در هنگام انتخاب تجهیزات کار در ارتفاع، کارفرما بایستی:

  • مناسب ترین تجهیز را برای کار مربوطه انتخاب نماید. (از جدول ۱ در بخش اول کمک بگیرید)
  • این موارد را در نظر بگیرد:

۱- شرایط محیط کار (مانند شرایط جوی)

۲- نوع، دفعات و طول مدت کار

۳- خطرات استفاده از این وسایل برای ایمنی کارکنان

اگر هنوز در خصوص نوع تجهیزات مورد استفاده بر اساس الزامات کار در ارتفاع هنوز مردد هستید، وقتی که ریسک را ارزیابی کردید می توانید به WAIT (Work at height Access equipment Information Toolkit) مراجعه نموده و به صورت آنلاین به راه حل هایی دسترسی پیدا کنید. این مرجع همچنین اطلاعات مناسبی در خصوص کار در ارتفاع و نحوه استفاده ایمن از نردبان به شما ارائه خواهد داد.

چگونه از شرایط مطلوب تجهیزات کار در ارتفاع اطمینان حاصل نماییم؟

تمامی تجهیزات کار در ارتفاع مانند داربست ها و امثالهم بایستی بر طبق دستورات سازنده و اقتضای صنایع مختلف بازرسی شده و از سلامت آن ها اطمینان حاصل شود.

زمانی که ایمنی تجهیزات کار در ارتفاع به نحوه نصب و برپایی آن ها وابسته است، کارفرما باید ترتیبی اتخاذ نماید که این تجهیزات تا قبل از بازرسی توسط شخص ماهر و باتجربه مورد استفاده قرار نگیرند.

شخص باتجربه کسی است که مهارت ها، تجربه و دانش مربوط به کار خود را فرا گرفته است. برای اطلاعات بیشتر در خصوص انتخاب افراد باتجربه برای این کار به اینجا مراجعه نمایید.

بازرسی تجهیزات کار در ارتفاع

هر تجهیزی که شرایط نگهداری آن به گونه ای است که به تدریج فرسوده شده و به مروز زمان از بین می رود و این فرسودگی موجبات بروز شرایط غیر ایمن و خطرناک را فراهم خواهد کرد، بایستی بر اساس شرایط محیطی در فواصل زمانی مشخص مورد بازرسی قرار گیرد. پس از وقوع حوادث و یا شرایط نامساعد آب و هوایی، کلیه مراحل بازرسی این تجهیزات برای اطمبنان از ایمنی و استحکام آن ها بایستی تکرار گردد.

سابقه تمام بازرسی ها برای کلیه تجهیزات از قبیل دستگیره راهروها، صفحه های محافط پنجه، موانع و امثالهم، صفحاتی که روی آن ایستاده و کار را انجام می دهیم و همجنین آنهایی که از روی آن ها به محل کار تردد می کنیم اعم ثابت و متحرک بایستی ثبت گردیده و نبز برای مراجعات بعدیگهداری شوند.

شرایط سطوح کاری

هر سطح کاری ای که در کارگاه های ساختمانی از آن ها استفاده می شود و  در ارتفاعی بیش از ۲ متر قرار می گیرد الزاما بایستی با در نظر گرفتن شرایط ذیل مورد بازرسی قرار گبرند:

  • بعد از نصب در هر موقعیتی
  • بعد از هر واقعه ای که ممکن است پایداری آن را به مخاطره انداخته باشد.
  • به صورت دوره ای با فواصل حداکثر ۷ روز

کار در ارتفاع

اگر سطح کاری مورد استفاده متحرک است و اگر در داخل یک سایت مشخص از جایی به جای دیگر برده شده نیازی به تجدبد مراحل بازرسی نیست. اگر هر تجهیزی مانند سطح کاری متحرک (MEWP, Mobile Elevated Work Platform) از کارگاه دیگری آورده شده و یا از شرکتی اجاره شده است، اطمینان حاصل نمایید که مدرکی دال بر آخرین تاریخ بازرسی به همراه داشته و این مدرک بایستی به صورا برچسب یا لیبل در دید همگان قرار بگیرد.

در هنگام کار در ارتفاع وظایف پرسنل چیست؟

از لحاظ قانونی تمامی پرسنل درگیر در پروژه های کار در ارتفاع موظفند با اقدامات صحیح از جان خود، همکاران شان و همجنین افرادی که در معرض خطرات ناشی از کار آنان قرار می گیرند محافظت کرده و در این زمینه با کارفرما نیز همکاری های لازم را جهت تطابق با استاندارد داشته باشند.

کلیه پرسنل کارفرما یا تمامی کسانی که تحت نظر شخص دیگری کار می کنند، طبق قانون باید:

  • هر خطر و نقض موارد ایمنی که مشاهده کردند را در اسرع وقت به کارفرما گزارش دهند.
  • مطابق با آموزش های داده شده، از تجهیزات حفاظت فردی به درستی استفاده نمایند.

شما به عنوان کارفرما بایستی با پرسنل مربوط به کار در ارتفاع (چه مستقیم و چه از طریق رابط یا نیروی ایمنی) در خصوص موارد مشاوره نموده و نظرات ایشان را خواستار شوید:

  • خطرات ناشی از کار آنان
  • پیشنهادات برای مدیریت و کنترل آن ریسک
  • بهترین راه اطلاع رسانی آموزش

از آنجایی که پرسنل مربوط به کار در ارتفاع ممکن است بهتر در جریان نوع کار و خطرات مربوطه قرار گرفته باشند و به نکاتی توجه کرده باشند که تا به حال مغفول مانده اند و همچنین راه حل های بهتری برای کاهش و کنترل خطرات در نظر داشته باشند،‌ کارفرما یا نمایندگان وی می توانند از پرسنل در خصوص خطرات ناشی از کارشان سئوال بپرسند. برای اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید به اینجا مراجعه نمایید.

معماران و طراحان ساختمان چه وظایفی دارند؟

معماران و طراحان ساختمان بر اساس قوانین مدیریت ساخت و ساز موظفند که نیاز های فعلی یا آتی ساختمان را برای کار در ارتفاع  مانند تمیزکاری و تعمیرات دوره ای پیش بینی کرده و برای آن طراحی های لازم را انجام دهند.

منبع: http://www.hse.gov.uk

ترجمه توسط واحد آموزش شرکت آستا


شرکت مهندسی و بازرسی فنی آستـــــــا تنها شرکت دارنده هر ۳ مجوزبازرسی از مرکز تائید صلاحیت ایران ، سازمان ملی استاندارد ایران و مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت بهداشت کار در ایران

  • ارائه دهنده خدمات بازرسی و صدور گواهی سلامت  تاور کرین ، انواع جرثقیل ها ، کلایمر ، بالابر کارگاهی ،  لیفتراک ، دیگ بخار و مخازن تحت فشار ، سیستم ارتینگ و چاه ارت
  • ارائه دهنده خدمات آموزشی اپراتور تاور کرین و ریگری همراه با صدور گواهینامه

با ما تماس بگیرید : ۴۹۱۹۷۰۰۰-۰۲۱

!Your trusted associate, asta