بازرسی به روش های غیر مخرب (NDT)
بازرسی های NDT بخشی جدایی ناپذیر از صنایع نفت و گاز و پتروشیمی به همراه چندین صنایع دیگر از جمله مواد شیمیایی ، هوافضا ، خودرو و دفاع است. هدف کلی همه این صنایع شناسایی نقص در قطعات برای کاهش خرابی و افزایش قابلیت اطمینان است.(شرکت استا ارائه دهنده این خدمات میباشد)
در صنعت، از بازرسی های NDT در چرخه عمر یک مرکز استفاده می شود. این رویکرد ازگهواره تا گور یک عنصر مهم مدیریت یکپارچگی دارایی است. علاوه بر این ، بازرسی های NDT داده های تاریخی را در مورد واحدهای فرآیند تأسیسات ارائه می دهند و اطلاعاتی را در مورد چگونگی بازرسی ، تعمیر یا جایگزینی یک جزء ارائه می دهند. بازه ها و آزمایش های بازرسی بسته به مکانی که تجهیزات در چرخه عمر آن قرار دارند تغییر می کند (مانند تجهیزات جدید تولید شده در مقابل تجهیزات قدیمی ). انجام ارزیابی های متعدد در طول چرخه عمر تجهیزات ممکن است گران به نظر برسد. با این وجود ، در صورت مشخص شدن تهدیدات و تجهیزات قبل از خاموش کردن تأسیسات یا تجربه خرابی فاجعه بار ، بازرسی های انجام شده در فواصل مشخص ممکن است موجب صرفه جویی در هزینه در سازمان شود.
خدمات NDT شرکت بازرسی آستا
خدمات بازرسی آستا در زمینه تست های غیر مخرب NDT به سه دسته کلی تقسیم میشوند:
تست غیر مخرب NDT
تست غیر مخرب (NDT) شامل انواع تکنیک های بازرسی غیر تهاجمی است که برای ارزیابی خواص مواد ، اجزاء یا واحدهای کل فرآیند مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین می توان از این تکنیک ها برای شناسایی، توصیف یا اندازه گیری حضور مکانیسم های افزایش مصرف (به عنوان مثال خوردگی یا ترک) استفاده کرد. NDT نیز معمولاً به عنوان معاینه غیر مخرب (NDE) ، ارزیابی غیر مخرب (NDE) و بازرسی غیر مخرب (NDI) نامیده می شود. بسیاری از تکنیک های NDT قادر به پیدا کردن نقص و تعیین خصوصیات نقص مانند اندازه، شکل و جهت گیری هستند.
هدف NDT بازرسی یک مؤلفه به روش ایمن، قابل اعتماد و مقرون به صرفه بدون ایجاد صدمه به تجهیزات و یا خاموش کردن عملیات کارخانه است. این برخلاف آزمایش مخرب است که بخشی که در حال آزمایش است در طی روند بازرسی آسیب دیده یا از بین می رود. از روش NDT می توان برای قطعاتی استفاده کرد که نیاز داریم در حین کار و در محل بتوانند مورد بازرسی قرار بگیرند.
آزمایش غیر مخرب را می توان در حین تولید و یا بعد از آن یا حتی در تجهیزات مورد استفاده انجام داد. در ساخت ، بازرسی های NDT مشخص می کنند که قطعات برای عملکرد مورد نظر مناسب هستند یا خیر. به عبارت دیگر، قطعات بازرسی می شوند تا اطمینان حاصل شود که برای مدت زمان معینی دوام خواهد آورد. در حین کار، از بازرسی های NDT می توان برای ارزیابی وضعیت آسیب فعلی تجهیزات، نظارت بر مکانیسم های آسیب دیده و تصمیم گیری آگاهانه برای ارزیابی عمر تجهیزات باقی مانده استفاده کرد.
همچنین پس از هر تعمیرات روی تجهیزات از جمله دیگ بخار و مخازن، میتوان از روش NDT برای اطمینان از عدم آسیب جوش های ثانویه به سایر تجهیزات استفاده نمود. در تصویر روبرو عملیات جوشکاری تعمیراتی در دیگ بخار انجام پذیرفته است. این نوع جوشکاری جوشکاری ثانویه نامیده می شود چرا که پس از ساخت و به علت بروز ایراد در دستگاه صورت گرفته است. در صورت رعایت نشدن اصول تعمیرات دیگ بخار، جوش ثانویه میتواند صدمه جدی به شبکه و لوله ها وارد نماید. به این سبب استفاده از انواع روش های NDT برای اطمینان از صحت جوش و قطعات مجاور به کار گرفته می شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این موضوع، روی دکمه زیر کلیک کنید.
معمولاً روشهای NDT به دو دسته معمولی و پیشرفته تقسیم می شوند. هر روش مزایا و محدودیت های خاص خود را دارد. اطلاعات بیشتر در مورد هر آزمون را می توان در تعاریف مربوط به یکپارچه سازی آنها یافت.
تکنیکهای معمولی تست غیر مخرب
- تست نشت ( LT )
- تست مایعات نافذ ( PT )
- تست ذرات مغناطیسی ( MPT )
- پرتو مستقیم
- تحلیل لرزش ( VA )
- بازرسی چشمی ( VT )
تکنیکهای پیشرفته تست غیر مخرب
با پیشرفت به عنوان فناوریهای نوظهور ، روشهای پیشرفته کمتر درک می شوند ، به عنوان مثال مزایا و محدودیت های نامشخص ، فقدان معیارهای صلاحیت تکنسین ، یا کدگذاری در صنعت تقریباً ناچیز است. به طور کلی ، تنظیم ، روش و تفسیر داده ها از روش های پیشرفته پیچیده تر است و می تواند نیاز به درک و تجربه تخصصی از یک تکنسین آموزش دیده به درستی داشته باشد.
علاوه بر این ، برخی از روشها را می توان بیشتر به تکنیک های مرسوم و پیشرفته تقسیم کرد. برای مثال دو تست اولتراسونیک را انجام دهید ، آزمایش اولتراسونیک پرتو مستقیم (UT) یک روش معمولی است که در کاربردهای ساده مورد استفاده قرار می گیرد در حالی که آزمایش مافوق صوت مرحله ای آرایه ( PAUT ) یک تکنیک پیشرفته UT است. هرچه تکنیک های پیشرفته بالغ می شوند ، نسخه های جدید و پیشرفته تر هر یک ظاهر می شوند تا چرخه جدیدی از درک فنی و آموزش تکنسین ها را شروع کنند.
- تست الکترومغناطیسی (ET)
- روش های تست لیزر (LM)
- آزمایش رادیوگرافی (RT)
- تست اولتراسونیک (UT)
به طور کلی ، NDT در مقایسه با آزمایش مخرب مزایای بسیاری را ارائه می دهد. تجهیزات تست غالباً قابل حمل هستند و می توانند بارها و بارها بر روی یک مؤلفه انجام شوند. خود مؤلفه برای نقص های مضر می تواند از نظر خارجی و داخلی کاملاً ارزیابی شود. ضرر این است که نتایج اغلب کیفی بوده و ممکن است توسط بازرسان مختلف تکرار و تفسیر شود.
مخازن ذخیره سازی، مبدل های حرارتی، مخازن تحت فشار و سیستم های لوله کشی و موارد پر استفاده مکانیکی و استاتیکی از متداول ترین تجهیزاتی هستند که در صنعت تحت بازرسی جوش قرار می گیرند. هنگام برنامه ریزی برای NDT ، چهار نکته وجود دارد که باید در نظر داشته باشید:
- نوع مکانیسم آسیب برای بازرسی
- حداقل اندازه ، شکل و جهت گیری نقص قابل تشخیص است
- جایی که نقص در آن قرار دارد (سطح یا داخلی)
- حساسیت ها و محدودیت های روش NDT
با در نظر گرفتن عوامل فوق ، اپراتورها می توانند تولید تسهیلات را بهینه کرده و پرسنل و ایمنی محیط زیست را افزایش دهند.
کد ها و نهادهای استاندارد
NDT معمولاً برای ساخت قطعات ، قطعات حساس ایمنی و تجهیزات ضمن خدمت توسط کدها و استانداردها تجویز میشود.بنابراین ، برای همه پالایشگاه ها ، کارخانه های شیمیایی ، کارخانه های گاز و صاحبان خط لوله بسیار مهم است که درک و تجربه کاملی در زمینه بین رشته ای NDT داشته باشند.علاوه بر فاکتورهای ذکر شده در بالا (بخش کاربرد صنعت) پرسنل باید بطور مداوم دانش مربوط به فن آوری در حال تحول و انجام مراحل به روز را توسعه دهند.
اجرای کد های خاص،استانداردها، مشخصات، مقررات و رویه های توصیه شده ممکن است به کشور و صنعت در زمنیه آزمایش غیر مخرب بستگی داشته باشد.( محدوده پذیرش و عدم پذیرش و عوامل محیطی). در زیر لیستی از سازمانها (نهادهای استاندارد) که کدهای صنعتی ، استانداردها و روشهای پیشنهادی برای روشهای NDT مربوط به صنایع نفت و گاز و صنایع وفرآوری شیمیایی را تهیه و منتشر می کنند ، آورده شده است:
- انجمن آمریکا برای آزمایشات غیرمخرب (ASNT)
- ASTM بین المللی( انجمن آزمایش و مواد آمریکا)
- انجمن مهندسان مکانیک آمریکا (ASME)
- موسسه آمریکایی پترولیوم (API)
- انجمن جوشکاری آمریکا (AWS)
- شورای ملی بازرسان دیگ بخار و فشار (NBBI)
- سازمان بین المللی استاندارد (ISO)
- کمیته استاندارد اروپا (CEN)
- دستورالعمل تجهیزات فشار اروپا (PED)
آموزش و مجوز NDT
جوشکاری یکی از روشهای ساخت میباشد که هدف آن اتصال دائمی مواد مهندسی از قبیل فلز، سرامیک، پلیمر و کامپوزیت بهیکدیگر است؛ و این کار معمولاً از طریق ایجاد حرارت بالا و ذوب ماده و سپس سرد کردن برای ایجاد جوش انجام میشود.
سطح صدور گواهینامه
بسیاری از برنامه های NDT دارای سه سطح صلاحیت هستند. شرح مختصری از مدارک سطح I ، سطح II و سطح III در زیر آورده شده است و در تمرین توصیه شده ASNT No. SNT-TC-1A document.2 یافت شده است.
سطح اول: در پایان برنامه صدور گواهینامه سطح I ، افراد باید بتوانند کالیبراسیون های خاص ، NDT خاص و ارزیابی های خاص را انجام دهند تا مشخص کنند آیا یک جزء باید برای خدمات پذیرفته شود یا رد شود.
سطح دوم: افراد سطح II باید توانایی های مشابه افراد سطح I را داشته باشند و علاوه بر این ، قادر به تنظیم ، کالیبراسیون ، انجام و ارزیابی نتایج NDT با توجه به کدها ، استانداردها و مشخصات قابل اجرا باشند.
سطح سوم: بالاترین سطح واجد شرایط پرسنل NDT باید از تواناییهای مشابه افراد سطح II برخوردار باشد و علاوه بر این ، قادر به ایجاد مراحل و واجد شرایط بودن ، ایجاد و تصویب تکنیکها ، تفسیر کدها ، استانداردها ، مشخصات و رویه ها و اختصاص روشهای خاص NDT به در برنامه های خاص استفاده کنید.
الزامات صدور گواهینامه
نیازها مبتنی بر ترکیبی از آموزش ، امتحان و تجربه است. آموزش مبتنی بر انباشت دوره های آموزشی از سند NDT بدنه دانش است. جزئیات بیشتر در مورد بدنه دانش ASNT NDT را می توان در استاندارد ملی ANSI / ASNT American CP-105 یافت.هدف
بدنه دانش توصیف دانش و مهارت های لازم برای سطوح مختلف صدور گواهینامه است. انواع مختلفی از امتحانات نیز برای تأمین حداقل شرایط و اعتبار لازم است .افراد ممکن است بسته به گواهینامه مورد نظر، مجبور به گذراندن امتحان کتبی ، امتحان خاص یا امتحان عملی شوند.تجربه در زمینه های مربوط به NDE یا NDT و همچنین برنامه های آموزش شغلی نیز برای صدور گواهینامه در نظر گرفته شده است.
نهادهای معتبر برای آموزش
American Petroleum Institute (API)
چندین برنامه صدور گواهینامه انفرادی (ICP) ویژه برای پرسنل NDT در صنایع نفت و پتروشیمی ارائه می دهد.
( American Society for Nondestructive Testing ( ASNT
یک سازمان جهانی شناخته شده است که اعتبارات لازم را برای پرسنل NDT در طیف گسترده ای از صنایع ارائه می دهد. برنامه های صدور گواهینامه کنونی عبارتند از ASNT NDT سطح ||و||| ، برنامه صدور گواهینامه ASNT مرکزی ACCP. پرسنل رادیوگرافی و ایمنی پرتوی صنعتی (IRRSP) می باشد.
British Institute of Non-Destructive Testing (BINDT)
یک نهاد صدور گواهینامه معتبر است و یک گواهینامه پرسنل را در آزمایش غیر مخرب (PCN) ارائه می دهد.
International Standards Organization (ISO)
(ISO 9712)
(آزمایش غیر مخرب – صلاحیت و صدور گواهینامه کارکنان NDT) یک استاندارد منتشر شده است,که جزییات مورد نظر احراز صلاحیت و صدور گواهینامه پرسنل مشغول به انجام NDT است.
Natural Resources Canada (NRCan)
مدیریت صدور گواهینامه آزمایش غیر مخرب (NDTCB) را که مجوز استاندارد استانداردهای عمومی کانادا (CGSB) را ارائه می دهد ، مدیریت می کند.
The Welding Institute (TWI)
اعتبار پرسنلی را از طریق برنامه های صدور گواهینامه CSWIP ارائه می دهد.
با توجه به پیچیدگی مبحث جوشکاری و اهمیت نظارت کیفی و بازرسی جوش، برخی از استانداردها برای دانلود قرارداده شده است:
- AWSD1.1
- ASME SECVIII Div I
- ASME SECVIII Div II
- ASME SEC V
سوالات متداول
این ابعاد در AWS D1.1 آمده استو
عموماً کارفرما یا طراح وی و یا شرکت مشاور کارفرما WPS را تهیه کرده و شرکت بازرسی بایستی آن را بررسی و تایید نماید.
تهیه WPS توسط شرکت بازرسی خلاف مقررات است.
مجوز بازرسی جوش برای اشخاص حقوقی توسط سازمان ملی استاندارد ایران و مرکز تایید صلاحیت شرکت های بازرسی صادر می گردد. مجوز شرکت بازرسی آستا (آتی سازان تاسیسات ایرانیان) در سایت این شرکت در قسمت مجوزها و همچنین از طریق سازمان ملی استاندارد قابل استعلام است.
کنترل خصوصیات ابعادی قطعات قبل از شروع عملیات جوشکاری بازرسی قبل از جوشکاری نامیده می شود. مهمترین خصوصیات ابعادی که قبل از جوشکاری باید به طور دقیق مورد نظر قرار گیرند عبارتند از:
- زاویه شیار (Groove Angle)
- دهانه ریشه (Root Opening)
- ترازبندی اتصال (Joint Alignment)
- پشت بند (Backing)
حروف اختصاری NDT مخفف عبارت Non Destructive Test و به معنای تست غیر مخرب است. این روشهای تست عموماً شامل PT و UT و RT و VT و MT و ET است. قطعه جوشکاری شده طی این روش های تست تخریب نمی شود.
بازرسی جوش به کلیه روش های تشخیص عیوب ناشی از جوشکاری اطلاق می شود.