گواهی CC چیست؟
گواهی راه اندازی یا commissioning certificate سندی است که پس از پایان مراحل و فرآیند راه اندازی موفقیت آمیز یک سیستم یا تجهیز صادر میشود. در واقع بر اساس این گواهی سیستم ها، تجهیزات و تاسیسات مورد نظر کاملا و با موفقیت مورد آزمون و ارزیابی قرار گرفته و تایید شده و آمادهی بهره برداری میشوند. این گواهی به طور کلی شامل دو دسته بندی اصلی است:
- گواهی راه اندازی سازه ها و ساختمان ها : برای بسیاری از سازه ها و مکانهای عمومی صدور این گواهی از اهمیت بسیاری برخوردار است چرا که سازنده از امنیت کلیه پرسنل و افراد حاضر در آن مکان اطمینان حاصل میکند. از جمله این مکان ها میتوان به مراکز تجاری و اداری ، مراکز انبارداری، آسمان خراشهای پر رفت و آمد، فرودگاهها، مراکز خرید، محوطههای ورزشی، استادیومها، موزهها و سایر اماکن اشاره کرد. علاوه بر ساختمانها، مراکز تاسیسات و زیر ساختهای آنها نیز شامل این گواهی میشوند مثلا سیستمهای گرمایشی و تهویه هوا، سیستم اطفای حریق، کنترل روشنایی آسانسورها، پلههای برقی و .. . همچنین اخذ این گواهی جهت تضمین و انطباق جزئیات و ویژگیهای طراحی و استانداردهای ایمنی جهت گرفتن مجوز برای ساختمانها و سازههای مسکونی مورد نیاز است.
- گواهی راه اندازی پروژه های صنعتی : راه اندازی در پروژهها و فرآیند های صنعتی شامل مراحلی است که در آن عملکرد سیستم ها و تجهیزات نصب شده برای اطمینان از درستی و مطابقت با مشخصات فنی، نقشه ها و اصول مهندسی و الزامات و استاندارد ها بررسی میشوند تا در نهایت به ترتیب این تجهیزات آماده بهره برداری شوند. این جریان پس از پایان و تکمیل عملیات ساخت و نصب تجهیزات هر بخش مثل تجهیزات مکانیکی، برقی و سایر ابزار دقیق آغاز میشود. گواهی راه اندازی پروژههای صنعتی بیشتر در تاسیسات و تجهیزات مربوط به بخش نفت و گاز، تولید انرژی و پست های برق، انرژی های سبز (تجدید پذیر) تصفیه آب و معادن، نیروگاه ها و تاسیسات مربوط به گاز ال ان جی و … است.
استاندارد های مرتبط با گواهی راه اندازی کدام است؟
از آن جایی که تجهیزات و سیستمهای مختلف پس از نصب و راه اندازی ملزم به دریافت این گواهی هستند، استانداردهای متفاوت در حوزه های مختلف نیز جهت اخذ این گواهی وجود دارند، از جمله:
- استاندارد مربوط به آسانسور: استاندارد مرتبط با ایمنی، عملکرد صحیح و کیفیت مطمئن اجزای آسانسور که جهت پیشگیری از وقوع حوادث و انواع خسارات تدوین شده و تایید میکند که آسانسور در شرایط کاملا ایمن راه اندازی شده و مورد بهره برداری قرار میگیرد.
- استاندارد های مهندسی راه آهن : در این زمینه استانداردهای مختلفی وجود دارد که هر یک مرتبط با جز خاصی از سیستمها و تجهیزات راه آهن به شمار میروند به طور مثال استاندارد TS EN 50126-1 مرتبط با کاربردهای راه آهن است که مجموعه ای از مراحل مربوط با نصب و راه اندازی آن را در بر میگیرد.
از آن جایی که گواهی راهاندازی معمولاً به عنوان تأییدیهای ارائه میشود که نشان میدهد یک دستگاه، سامانه یا فرآیند به درستی راهاندازی شده است و در نهایت عملکرد ایمنی را ارائه میدهد. این گواهیها میتوانند مرتبط با استانداردها، مقررات، نیازهای ایمنی، کیفیت و دیگر موارد مرتبط با عملکرد صحیح دستگاه یا فرآیند باشند. برای مثال، گواهی راهاندازی میتواند تایید کننده این موارد باشد:
- راهاندازی نرمافزار و سیستمهای کامپیوتری: این گواهی پس از طی مراحل مرتبط با نصب و راه اندازی سیستمهای کامپیوتری اعطا میشود و طی این گواهی کلیهی اقدامات لازم جهت نصب و پیکربندی بخش نرم افزاری سیستمهای کامپیوتری تایید میشود.
- راهاندازی تجهیزات پزشکی: در حوزهی پزشکی، راه اندازی و نصب تجهیزات پزشکی یک فرآیند حیاتی در مراکز درمان است چرا که با راه اندازی صحیح آن ها ابزارهای کمکی در ارائه خدمات به بیماران به بهترین شکل ممکن عمل میکنند.گواهیهای راهاندازی مرتبط با تجهیزات پزشکی مانند دستگاههای اشعهای، تجهیزات جراحی و دستگاههای تشخیصی صادر میشوند.
چه مواردی باعث اهمیت این گواهی میشود ؟
چه مواردی باعث اهمیت این گواهی میشود ؟
در سطح بین المللی نیز این گواهی اهمیت بسیاری دارد چرا که نشان دهنده توانایی سازمان یا فرد در ارائه یک خدمت یا تجهیز است. از جمله دیگر مواردی که باعث اهمیت این گواهی است عبارتند از:
- تایید تخصص و صلاحیت توسط سازمانهای مستقل: از آن جایی که گواهی راهاندازی توسط سازمانهای مستقل صادر میشود همین امر نشان دهندهی توانایی فرد در برنامه ریزی و راه اندازی ایمن، موثر و حرفهای است.
- توسعه مهارتهای حرفه ای: دریافت این گواهی نشان دهنده ی مهارت به روز فرد در حوزه ی مورد نظر است.
- اعتبار سنجی در صنعت: این گواهی در واقع اعتباری است مبنی بر تخصص و مهارت لازم فرد در راه اندازی یک تجهیز و به عبارتی سندی است که به کارفرما ثابت میکند سطح دانش و تجربه فرد تا چه میزانی است.
- تضمین ایمنی و کیفیت: این گواهی تضمین میکند که میزان کیفیت و ایمنی تجهیز یا سیستم نصب شده چه سطحی از انتظارات را فراهم میکند و تا چه اندازه قابل قبول است.