استاندارد آسانسور
آسانسور یا بالابر یک نوع وسیلهی جابجایی است ک میتواند آدمها و یا کالاهارا بصورت عمودی بین سطوح و یا طبقات مختلف یک ساختمان، کشتی و یا هرسازهی دیگری جابجا کند. آسانسورها عموماً به کمک موتورهای الکتریکی باعث حرکت عمودی کابین میشوند. این موتورها با کابلهای کشش و سیستم متقابل وزن؛ مانند یک بالابر معمولی کار جابجایی را انجام میدهند، یا با پمپ هیدروالکتریک میزان مایعات را برای بالابردن در یک پیستون استوانهایِ جک مانند، تزریق و کنترل میکنند.
در صنعت کشاورزی و تولیدات، آسانسور به دستگاهی گفته میشود که مواد و مصالح را در یک جریان پیوسته بین مخازن و سیلوها جابجا میکند.
تاریخچه آسانسور
آسناسور یکی از ابتدایی ترین ماشینهای ساخت بشر برای تسهیل بخشیدن به امر حمل و نقل است. طبق مطالب گفته شده در دانشنامه بریتانیکا، ویتروس، معمار رومی، ۲۶ سال قبل از میلاد در نوشتههای خود از وسایلی یاد کرده که ۲۳۶ سال قبل از میلاد برای جابجایی وسایل در سازهها و بناها استفاده میشدهاند. اولین آسانسورهای باری قرقرهای مربوط به همان دوران بوده و طی سالها تابه امروز مسیر تکامل را پیمودهاست.تاریخچهی استفاده از آسانسورهای مسافربری و باری به قرون وسطی بازمیگردد که با نیروی انسان یا حیوانات اهلی جهت جابجایی در استحکامات نظامی مورد استفاده قرار میگرفته است.
آسانسور وسیلهای است الکترومکانیکی، در ابتدای اختراع آسانسور به شکل امروزی، بیشتر قطعات و لوازم آسانسورها مکانیکی و الکتریکی بود ولی با پیشرفت علوم در حوزه الکترونیک و نیمههادیها و همچنین ورود حوزه علوم هوش مصنوعی به صنعت این وسیله نیز تکامل یافت و به عنوان یک وسیله کاملاً کاربردی با حوزه سطح دسترسی کاملاً گسترده در بین جوامع شهری قرار گرفت. در طراحی آسانسور علومی همچون مکانیک، برق و الکترونیک، معماری و صنایع مورد استفاده است. به همین علت هیچگاه یک متخصص به تنهایی قادر نخواهد بود که یک آسانسور را به تنهایی و با تکیه بر یکی از شاخههای علوم طراحی نماید.
انواع آسانسور
تمامی آسانسورها شامل ویژگیهای مشترکی مثل داشتن کابین، حرکت عمودی و توقف در سطوح مختلف میباشند. تفاوت آنها در نحوه اعمال نیرو محرکه به کابین است. از این حیث آسانسورها به چهار دسته آسانسورهای کششی، هیدرولیک، وینچی و مغناطیسی تقسیم میشوند.البته امروزه دسته پنجمی به نام آسانسورهای پنوماتیک نیز به این چهار دسته اضافه شده است.
آسانسورهای کششی
نیروی محرکه در این آسانسورها از یک موتور الکتریکی که اکثراً در بالای چاه آسانسور و در برخی طراحیها در پایین کنار چاهک و در محلی به نام موتورخانه نصب گردیده، تأمین میشود. بر روی فلکه این موتور تعدادی کابل فولادی (اصطلاحاً سیم بکسل) وجود دارد که از یک سمت به کابین آسانسور و از سمت دیگر به وزنههای آسانسور که درون قابی فلزی به نام قاب وزنه قرار دارند، متصل است. جنس این وزنهها معمولاً از چدن یا بتن است. وزن این وزنهها به اندازه وزن کابین به علاوه نصف ظرفیت کابین است. وزن هر نفر در محاسبات مربوط به آسانسور ۷۵ کیلوگرم است. دلیل قرار دادن وزنه در سیستم آسانسور کمک به بالابردن آسانسور است در غیر اینصورت برای این کار باید موتورهای بسیار قوی با کیلووات بالا استفاده کرد. پس با این کار توان موتور مورد استفاده کاهش مییابد. طبیعی است که این وزنه در پایین آمدن آسانسور مزاحمت ایجاد میکند، اما چون هر جسم بدون دخالت به پایین سقوط میکند پس استفاده از وزنه مانع بزرگی در حرکت آسانسور ایجاد نمیکند.
اساس کار این آسانسورها بر اساس نیروی اصطکاک بین سیم بکسلها و فلکه کشش موتور است. در داخل فریم وزنه به اندازه وزن کابین به اضافه نصف ظرفیت کابین وزنه وجود دارد. مثلاً اگر ظرفیت کابین ۹۰۰ کیلوگرم باشد با اندازه ۴۵۰ کیلوگرم با اضافه وزن کابین در کادر وزنه، وزنه وجود دارد. با کمک این وزنه، نیروی کشش لازم برای حرکت کابین کاهش مییابد چراکه در صورت رعایت کردن ظرفیت کابین، اختلاف وزن بین کادر وزنه و کابین تحت هر شرایطی از نصف ظرفیت کابین بیشتر نخواهد شد و در حرکت به سمت بالا یا پایین سیستم کشش آسانسور حداکثر برای جابجایی جرمی به اندازه نصف ظرفیت کابین توان مصرف خواهد کرد.

آسانسورهای هیدرولیک
اخیراً آسانسورهای هیدرولیکی نیز جای خود را در بین کاربران خانگی باز کردهاند. در اروپا بیش از ۷۰ درصد از آسانسورهای زیر ۵ طبقه هیدرولیک استفاده میشوند که از محاسن این نوع آسانسورها میتوان به نرمی حرکت در استارت اولیه؛ خرابی و استهلاک بسیار کم؛ سهولت در عیبیابی و تعمیر؛ ایجاد آسانسورهای زیبا و شیشهای به دلیل حذف کادر وزنه و سیم بکسل؛ احتیاج به سازه سبک؛ عدم نیاز به موتورخانه در پشت بام؛ ایجاد آسانسورهای باربر و سنگین با تناژ بالا و زیبایی بام خانه و همچنین تراز شدن دقیق آن در طبقات اشاره نمود اما از محدودیتهای استفاده از این نوع آسانسورها میتوان به محدودیت در ارتفاع و کندی نسبی سرعت آنها و تنها قرارگیری در چاهک را اشاره کرد. (البته امروزه با استفاده از درایو و سیستم خنککننده میتوان به سرعت ۱ متر به صورت معمول دست یافت. آسانسورهای هیدرولیک با موتور الکتریکی و پمپ فشار روغن و جک هیدرولیک کار میکنند.
در آسانسورهای هیدرولیک به خاطر اینکه کادر وزنه وجود ندارد و سیستم جک هیدرولیکی باید تمامی کابین و مسافران را جابهجا کند نیاز به موتورهای قوی تری هست. در این آسانسورها یک موتور سه فاز غوطه ور در روغن به همراه یک شیرالکتریکی مخصوص که اصطلاحاً پاور یونیت نامیده میشوند وظیفه تأمین فشار روغن برای جک هیدرولیک را داراست. برای راهاندازی موتور به خاطر وجود موتورهای قوی تر در صورت استفاده از درایو یا سافت استارتر نیاز به هزینه بسیار بالاتری است پس لذا معمولاً برای شروع به کار موتور پمپ هیدرولیک از سیستم رایج ستاره – مثلث استفاده میشود. اما این موتور و فشار تنها در حرکت به سمت بالا مورد نیاز است و برای حرکت کابین به سمت پایین نیازی به روشن کردن موتور و مصرف توان نیست و تنها با باز کردن یک شیر و خالی کردن روغن جک کابین به آرامی به سمت پایین حرکت میکند. به عبارت دیگر یک سیستم هیدرولیک تنها در نیمی از مسافت حرکتی خود (تنها به سمت بالا) خود توان قابل ملاحظهای مصرف میکند و در نیمه دیگر (تنها به سمت پایین) از نیروی گرانش استفاده میکند و این موضوع مصرف برق بالاتر آن نسبت به آسانسورهای دوسرعته را منتفی میکند.
آسانسورهای وینچی
نوعی آسانسور است که با زنجیر یا طناب فولادی آویزان شده و نیروی رانش به طریقی یه غیر از اصطکاک به آن وارد میشود. در این نوع آسانسور ها قاب وزنه وجود ندارد.
آسانسورهای مغناطیسی
در این آسانسورها ریلها و تجهیزات متصل شده روی دیوار چاه آسانسور با مغناطیس دائم نقش استاتور موتور و کابین آسانسور نقش موتور را ایفا میکنند. با اتصال جریان برق به استاتور، میدان مغناطیسی ایجاد و به روتور القا میگردد. میدان مغناطیسی ایجاد شده در نقاطی قطع و با القای جریان برق بوسیله سیمپیچهای استاتور، سیمپیچهای تعبیه شده روی روتور باردار شده و کابین به حرکت در میآید؛ بنابراین در این آسانسورها اجزایی نظیر وزنه تعادل، کابل فولادی، موتورخانه و … وجود نخواهد داشت. آسانسورهای مغناطیسی بسیار ایمنتر از آسانسورهای معمولی بوده اما از لحاظ قیمتی بسیار گرانتر میباشند.
آسانسور در ایران
صنعت آسانسور ایران قدمتی هشتاد ساله دارد. البته اگر گفتههای بدون مدرک در مورد نصب آسانسور در کاخ گلستان توسط ناصر الدین شاه را نادیده بگیریم، اولین آسانسورها که آنهم البته اثری از آنها بجا نیست در پالایشگاه آبادان در دوران حکومت احمد شاه قاجار نصب شدهاست. اما آنچه مسلم و قابل بررسی است اولین آسانسورها در ساختمانهایی که در زمان پهلوی اول ساخته شدهاست نصب شده و در ساختمانهای اطراف میدان امام خمینی (میدان سپه سابق) مثل باشگاه افسران ستاد ارتش، کتابخانه ملی آثار آن وجود دارد و بسیاری از آنها توسط کارشناسان خارجی و به کمک نسل اول متخصصین صنعت آسانسور ایران نصب و راه اندازی شدهاست.
نسل اول ساختمانهای بیش از سه طبقه در ایران در دوران پهلوی اول و آپارتمانسازی به صورت امروزی از سال ۱۳۳۵ در دوران پهلوی دوم شروع شدهاست؛ بنابراین دوران رشد صنعت آسانسور ایران را از سال ۱۳۳۵ به بعد باید نامگذاری کرد.
ابتدا آسانسورها کامل و بستهبندی شده از خارج از کشور به ایران وارد شدهاست. اما به تدریج شرکتهای ایرانی فروش و نصب آسانسور در ایران بوجود میآیند و در سال ۱۳۴۵ اولین کارگاه تولید در و کابین توسط اوکسن الکسانی با کپیبرداری از روی در و کابینهای شرکتهای اروپایی بوجود میآید.
در سال ۱۳۴۵ در طرحهای وزارت مسکن و شهرسازی برای آپارتمانسازی برنامهریزی شده و ایجاد شهرکهای مسکونی در اطراف شهرهای بزرگ برای ساخت اولین کارخانه آسانسورسازی در ایران برنامهریزی میشود.
در سال ۱۳۵۰ کلنگ ساخت اولین کارخانه آسانسورسازی ایران با نام ایران شیندلر در زمینی به مساحت چهل هزار متر مربع واقع در شهر صنعتی البرز قزوین به زمینی زده میشود و در سال ۱۳۵۳ این کارخانه با ظرفیت اولیه تولید چهارصد دستگاه آسانسور تحت لیسانس شیندلر سوئیس به بهرهبرداری میرسد و بطور همزمان جهت پرورش نیروی متخصص در نصب آسانسورهای خود مبادرت به برگزاری دورههای کامل آموزشی تئوری و عملی نصب آسانسور مینماید که در هر دوره حدود ۲۰ نفر تکنسین موفق به کسب مدرک مهارت نصب میشوند و این دورهها از سال ۱۳۵۴ تا ۱۳۵۷ ادامه داشت و امروز دانش آموختگان آن دورهها زبدهترین و کارآمدترین افراد در صنعت آسانسور در ایران میباشند و اغراق نمیباشد اگر از شرکت آسانسورسازی ایران شیندلر به عنوان مادر صنعت نوین آسانسور در ایران یاد کرد. همچنین بطور همزمان اولین کارخانه سازنده قطعات آسانسور در ایران با نام تسلا ــ ایران تولید خود را شروع میکند.
در سال ۱۳۵۴ کارخانه آسانسور و پله برقی ایران در ابهر تأسیس و مدتی بعد تحت لیسانس هاوس هان آلمان شروع به تولید میکند. شرکت اوتیس آمریکا نیز اقدام به خرید زمینی در شهر صنعتی ساوه نموده و برنامهریزی برای تأسیس کارخانه میکند.
همچنین در سال ۱۳۵۵ شرکت تولیدی ایران امباربا کارخانه تولید آسانسور خود را در شهر صنعتی رشت تأسیس و تولید آسانسور را تحت لیسانس امباربا اسپانیا آغاز میکند.
در کنار شرکتهای تولیدی فوق حدود سی شرکت نصب و فروش آسانسور هم در ایران تا سال ۱۳۵۷ دائر میشود که بعضی از این شرکتها نمایندگی فروش شرکتهای فوق را در تهران و شهرستانها دریافت میکنند. همچنین چهار یا پنج کارگاه تولید در و کابین هم ایجاد میشود که شرکتهای فروش و نصب آسانسور را یاری میدهند. بدین ترتیب تا قبل از بثمر رسیدن انقلاب و ضعیت صنعت آسانسور ایران بشرح فوق است.
پس از انقلاب:
کارشناسان خارجی از ایران میروند و ایران تحریم اقتصادی میشود و واردات قطع میشود.
- شرکت ایران شیندلر که بیشتر سهام آن متعلق به بانکهاست با ملی شدن بانکها عملاً دولتی میشود و توسط وزارت مسکن و شهرسازی اداره میشود.
- شرکت آسانسور و پله برقی ایران که سهام آن خصوصی است با عدم ورود آسانسور از خارج تعطیل میشود.
- پروژه اوتیس آمریکا نیمه کاره باقی میماند. زمین آن در شهر صنعتی ساوه و دفتر فروش آن در تهران مصادره میشود و وزارت بازرگانی عهدهدار اداره آن میشود.
- شرکت ایران امباربا که با سرمایهگذاری بانک صنعت و معدن و سرمایهگذار خصوصی ایجاد شده با خروج سرمایهگذار خصوصی از ایران توسط بانک صنعت و معدن اداره میشود.
شروع جنگ:
پس از انقلاب در سال ۱۳۵۹ جنگ ایران و عراق آغاز میشود و عملاً آپارتمانسازی بجز در موارد ضروری تعطیل میشود، و در نتیجه آسانسور ایران رو به رکود میرود. چون ایران در محاصره اقتصادی واقع شدهاست قطعات آسانسور مورد نیاز در ایران ساخته میشود، بسیاری از قطعات که در گذشته ساخت آن قابل بررسی هم نبود در سالهای بعد از انقلاب در ایران ساخته میشود.
خاتمه جنگ و دوران بازسازی:
بلافاصله پس از پایان جنگ در سال ۱۳۶۷ صنعت ساختمان در ایران شروع به رشد میکند و به این دلیل صنعت آسانسور ایران نیز به حرکت در میآید؛ ولی بدون حضور شرکتهایی که قبل از انقلاب در ایران سرمایهگذاری کردهاند، بغیر از شرکت ایران شیندلر که هنوز تحت لیسانس شیندلر سوئیس فعال است.
پس ازجنگ تا به امروز شش شرکت تولیدکننده آسانسور در ایران که دارای مجوز از وزارت صنایع و معادن هستند فعال بوده اند.
استاندارد آسانسور
در ادامه این مطلب، دستورالعمل ها و استاندارد آسانسور ها را جهت استفاده شما برای دانلود قرار دادهایم.