گواهی استاندارد اجباری COI

در هر کشور برای کالاهای خارجی و یا داخلی استانداردهایی مطابق با نیازها و امنیت و سلامت در نظر گرفته می‌شود. در کشور ما نیز استانداردهایی بسته به نوع کالا از طرف سازمان استاندارد نیز در نظر گرفته شده است. برخی از این استانداردها تدوین و ابلاغ شده اند که تماماً لازم الاجرا هستند و از آنها به عنوان استاندارد اجباری یاد می شود. برخی دیگر تدوین شده اند اما هنوز به مرحله ابلاغ نرسیده اند.

اگر هر شخص حقیقی یا حقوقی اقدام به واردات کالاهایی به کشور نمایند که برای آن کالاها در ایران استاندارد اجباری تدوین و ابلاغ شده باشد، دریافت گواهی COI برای آن کالا ضروری است. کالاهای یادشده بدون داشتن گواهی استاندارد اجباری COI ، امکان ترخیص از گمرک را ندارند. برای مثال لاستیک انواع وسایل نقلیه، برخی از رله ها و قطعات الکترونیکی و ورق فولادی شامل استاندارد اجباری در ایران هستند.

گواهی استاندارد COI

روش تشخیص کالای دارای استاندارد اجباری از سایر کالاها بر اساس HS Code است. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد این کد بین المللی به مقاله HScode مراجعه نمایید.

هر شخص حقیقی و حقوقی برای ورود هر کالایی به کشور از مبادی قانونی بایستی ابتدا ثبت سفارش انجام دهد. ثبت سفارش از طریق سازمان توسعه و تجارت کشور به آدرس www.ntsw.ir انجام می شود. سامانه جامع تجارت در ایران با سایر نهادهای مرتبط با امر واردات از جمله بانک مرکزی، اداره امور مالیاتی، گمرک و شرکت های بازرسی یک سیستم یکپارچه و برخط را تشکیل می دهند. این یکپارچگی روند ترخیص کالا را بسیار تسهیل می کند.یکی از اطلاعات داخل فرم ثبت سفارش همان HS Code است. با بررسی هر برگه ثبت سفارش می توان از طریق لیست منتشر شده توسط سازمان استاندارد ایران برای کالاهای مشمول استاندارد اجباری، نیاز یا عدم نیاز به COI را تشخیص داد.

گواهی COI چیست و مراحل اخذ آن چگونه می‌باشد؟

گواهی COI بعد از انجام بازرسی کمی و کیفی به یک کالا داده می شود. این گواهی برای کالاهای استاندارد اجباری در ایران مورد نیاز است. در این نوع گواهی لازم است که نمونه کالای مورد نظر در آزمایشگاه های مورد تایید سازمان استاندارد مورد آزمایش قرار گیرد و در صورت دارا بودن کلیه الزامات استانداردهای تعیین شده کشور، گواهی COI به کالا داده می شود.COI مخفف certificate of inspection است.گواهی COI می تواند در مبدا یا مقصد صادر شود. روند کار هر یک از آن ها در شکل زیر نمایش داده شده است.

COI در مبدا
COI در مقصد

در بین کالاهای وارداتی، همه کالاها مشمول استاندارد اجباری نمی شوند. بعضی کالاها فقط مشمول آزمون و بعضی مشمول تاریخ انقضا می باشند و این مسأله به این دلیل است که کالاهایی که وارد کشور می شوند از درجه اهمیت یکسانی برخوردار نیستند. بعضی از کالاها نیز به جهت اهمیت سلامتی و ایمنی مانند غذا و دارو و وسایل آتش زا ملزم به بررسی بیشتر هستند.

شرکت بازرسی و شرکت واردکننده پس از توافق در خصوص نوع کار و هزینه های مربوطه، بایستی قراردادی را به صورت کتبی در خصوص صدور گواهی COI منعقد نمایند. در این قرارداد کلیه وظایف بازرس و کارفرما به جزییات درج می شود. همچنین نوع و میزان نمونه برداری از کالا، محل آن، زمان آن و سایر موارد باید با جزییات کامل درج شده تا از مشکلات احتمالی آتی جلوگیری به عمل آید. شرکت بازرسی موظف است طبق مندرجات قرارداد  نسبت به نمونه برداری و ارسال نمونه ها به آزمایشگاه اقدام نماید. پس از عقد قرارداد و صدور اجازه کارفرما، وی موظف است محلی را برای بازرسی به شرکت بازرسی اعلام کند. این محل می‌ تواند شرکت تولیدی، انبار کالا و یا اداره گمرک کشور مبدا باشد.نمونه فرم کنترل گواهی COI را در زیر می توانید دانلود کنید.

نمونه فرم کنترل گواهی COI

آیا دریافت گواهی COI درمبدا بهتر است یا مقصد ؟

بسیاری از کالاهای صادراتی و وارداتی که مشمول استاندارد اجباری هستند باید گواهی COI دریافت کنند. در این مرحله شرکت های بازرسی کالا از طریق آزمایشگاه های مورد تایید اقدام به نمونه گیری و آزمایش کالا می کنند؛ بنابراین نتایج آزمون صادره از سوی آزمایشگاه ها در ارزیابی انطباق کالاها مورد استناد قرار می‌گیرد. این آزمایشگاه ها که زیر نظر سازمان غذا و دارو هستند عبارتند از:

  1. آزمایشگاههای دارای گواهینامه ISO/IEC 17025 که توسط یکی از سازمان های تایید صلاحیت کننده (AB)، تایید صلاحیت شده اند.
  2. آزمایشگاه های سازمان مستقر در کرج و استان ها
  3. آزمایشگاه های تایید صلاحیت شده توسط سازمان (آزمایشگاههای همکار) که صلاحیت شان در زمینه آزمون فرآورده های مشخص بر اساس استانداردهای مورد قبول، تأیید شده است.

اسامی و مشخصات این آزمایشگاه ها از طریق پایگاه اطلاع رسانی سازمان و یا ادارات کل استاندارد استان ها قابل دستیابی است.

برای ارزیابی کالای وارداتی در صورت عدم وجود آزمایشگاه همکار، بهره گیری از خدمات سایر آزمایشگاه ها که دارای تجهیزات آزمون مناسب هستند، با حضور و نظارت کارشناس سازمان و یا شرکت بازرسی تایید صلاحیت شده بلامانع است. بسیاری از مواد غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی نیاز به این مرحله دارند و باید استانداردهای کشور مقصد را رعایت کرده باشند؛ به همین دلیل حضور و همکاری آزمایشگاه ها در این مرحله، اهمیت زیادی در روند بازرسی کالا و گرفتن گواهی های مربوطه دارد.

کالاها در صورت گرفتن نتیجه مطلوب می توانند گواهی COI را دریافت کنند. گاهی به دلیل عدم وجود آزمایشگاه کالای مربوطه در داخل کشور، بهتر است این آزمون ها در کشور مبدا انجام گیرد. بدین طریق می توان از دارا بودن کلیه الزامات در استاندارد کالای مورد نظر اطمینان حاصل کرد. در صورتی که از شرایط استاندارد بودن کالا و همچنین از وجود آزمایشگاهی که بتواند آزمون های مورد نیاز را انجام دهد اطمینان دارید می توانید کالا را وارد کشور کرده و سپس در کشور خودمان مورد آزمایشات لازم قرار گرفته و گواهی COI را دریافت کنید.

همانطور که قبلا گفتیم دریافت گواهی COI یا گواهی بازرسی (استاندارد اجباری) برای کالاهای استاندارد اجباری وارداتی یک اجبار است. در صورت نداشتن آن امکان ترخیص کالا از گمرک وجود ندارد. زمان بازرسی برای دریافت COI در مبدا یا مقصد بنا به تصمیم و اختیار واردکننده انجام می پذیرد.

گواهی COI مبدا یا مقصد

برای دریافت مشاوره در خصوص انواع بازرسی کالا در گمرکات کشورهای مبدا یا محل کارخانه سازنده و یا مقصد با کارشناسان شرکت بازرسی آستا تماس بگیرید.

مشاوره

گواهی آزمایشگاهی یا tr  چیست؟

گزارش آزمون، سندی است که اطلاعات دقیقی در مورد نتایج یک فرآیند آزمایش یا یک مورد آزمایشی خاص ارائه می دهد. معمولاً توسط آزمایش‌کنندگان نرم‌افزار یا متخصصان تضمین کیفیت ایجاد می‌شود تا نتایج فعالیت‌های آزمایشی خود را با ذینفعان پروژه مانند توسعه‌دهندگان، مدیران پروژه یا مشتریان در میان بگذارند.

یک گزارش تست به طور کلی شامل اجزای زیر است:

  • خلاصه آزمون: مروری بر تلاش تست، از جمله اهداف، دامنه و مدت زمان تست.
  • محیط تست: جزئیات مربوط به سخت افزار، نرم افزار و تنظیمات شبکه مورد استفاده در طول آزمایش.
  • جزئیات اجرای تست: اطلاعات مربوط به موارد آزمایشی اجرا شده، شامل شناسه مورد آزمایشی، توضیحات، مراحل انجام شده و نتایج واقعی.
  • نتایج آزمون: نتیجه هر مورد آزمایشی که نشان دهنده قبولی یا عدم موفقیت آن است.
  • نقص: هر گونه مشکل یا نقص شناسایی شده در طول آزمایش، از جمله شدت، اولویت و مراحل بازتولید آنها.
  • معیارهای تست: معیارهای کمی مانند پوشش تست، نسبت قبولی/عدم شکست، و تراکم نقص، که بینشی در مورد اثربخشی فرآیند تست ارائه می‌کند.
  • توصیه ها: پیشنهاداتی برای بهبود، بر اساس یافته ها و مشاهدات انجام شده در طول آزمایش.
  • نتیجه گیری: خلاصه ای از نتایج کلی آزمون و هر گونه اظهار نظر نهایی.
  • گزارش تست به عنوان یک سند حیاتی برای ارزیابی کیفیت و پایداری یک برنامه یا سیستم نرم افزاری عمل می کند. این به ذینفعان کمک می کند تا تصمیمات آگاهانه ای در مورد آمادگی محصول برای عرضه یا توسعه بیشتر اتخاذ کنند و همچنین بازخورد ارزشمندی را برای تیم آزمایش ارائه می دهد تا استراتژی ها و تکنیک های آزمایش خود را بهبود بخشد.

عموماً با توجه به شرایط موجود در هر کشور و یا طولانی شدن روند آزمون ها در داخل کشورو به تبع آن افزایش هزینه دموراژ در گمرکات، وارد کنندگان ترجیح می دهند این مراحل را در کشور مبدا انجام داده و پس از حمل و تحویل اقلام به انبار گمرک، با ارائه گواهی COI در مبدا به راحتی و به سرعت کالای خود را ترخیص نمایند. اگرچه در این خصوص تصمیم به عهده واردکننده است، اما وی می تواند از تجربه شرکت بازرسی آستا در این زمینه استفاده کرده و برای مشاوره با کارشناسان با تجربه آستا در زمینه گواهی COI  با ما تماس بگیرد.

برای دریافت مشاوره در خصوص بازرسی انواع کالا در گمرکات کشور، با کارشناسان شرکت بازرسی آستا تماس بگیرید.

۷۰۰۰ ۴۹۱۹ ۰۲۱